Amnesty: En avrättning varannan dag i Saudiarabien

2:21 min

Bland de som avrättas finns ungdomar, folk med psykiska störningar och nästan hälften är utlänningar. Det visar en rapport som Amnesty International publicerar i dag.

– Rättegångar som leder till avrättningar kan vara helt orättvisa. En del dömda har inte alls fått hjälp av advokat. I andra fall är den enda bevisningen ett erkännande, framtvingat med misshandel och tortyr, ett erkännande som ibland skrivs under utan att du vet vad det står, säger Sevag Kechichian, en av dem som arbetat med rapporten.

Amnesty har bland annat funnit att ungdomar under 18 år avrättas och även psykiskt sjuka. Dödsstraff kan också utdömas för narkotikabrott, ett brott som enligt internationell lag inte är av den allra mest allvarliga sorten.

Amnesty har inte fått undersöka på plats i Saudiarabien, men har speciellt gått igenom 20 fall, som de anser ger en representativ bild.

Man har också tittat på 2 208 dödsdomar som kommit sedan 1985 och funnit att nära hälften av de dömda och avrättade kommer från andra länder.

– Det kan vara sårbara och fattiga arbetare som inte förstår vad som pågår. De förstår inte arabiska och förstår då inte vad de förhörts om eller vad de skriver under för erkännande. Det kan vara så att de inte har haft någon advokat, från dag ett tills att de avrättas, säger Sevag Kechichian från Amnesty International.

Det är många som avrättas i Saudiarabien. Sedan augusti förra året, då det ökade, till juni i år så avrättades 16 människor i månaden. Det är en varannan dag, enligt Amnestys rapport.

Amnesty vill att Saudiarabien stoppar avrättningarna för att kunna se över hur dödsstraffet används. Det har genomförts reformer i det saudiska rättsystemet, men de reformerna syns inte i praktiken kring dödsstraffet.

I Saudiarabien tillämpas sharia, islamisk rätt. Men det är inte det som är problemet, säger Sevag Kechichian. Det finns till exempel inget i sharia som säger att en rättegång ska vara orättvis.

– Utrymmet att närma saudisk tillämpning av sharia till internationell lag är enormt, men det saknas tyvärr vilja att göra det, säger Sevag Kechichian.