Vimmerby/Växjö

Upphittad lemur i Vimmerby kan ha kopplingar till Växjö

1:08 min

Djurexperten Jonas Wahlström gissar att en lemur som beslagtagits av polisen i Vimmerby kan höra ihop med en nedlagd park i Skåne som i sin tur kan ha kopplingar till Växjö.

Den upphittade lemuren har nu flyttats till djurparken Skansen i Stockholm.

– Den är pigg och glad men är lite förskrämd, säger Jonas Wahlström som jobbar där.

Målet är att skaffa en familj åt djuret. 

– Vi måste först testa den så att den inte bär på några sjukdomar.

Enligt Jonas Wahlström har polisen berättat att lemuren förvarats i en hamsterbur i Vimmerby.

– Det är inte det lämpligaste stället för en liten lemur. 

Varför kan man inte ha en lemur som ett husdjur?

– De tillhör primater och det är förbjudet för privatpersoner att ha primater överhuvudtaget. Sedan är de här A-listade enligt Washington-konventionen. De är starkt utrotningshotade på Madagaskar. Sedan är det inte roligt för lemuren, som ska leva i en flock.

Var kan den komma ifrån?

– Det finns inga lemurer som stulits från de få svenska djurparker som har lemurer. Däremot fanns det ett embrio till en djurpark i Skåne som startades av mystiska krafter som ville tvätta pengar. Den parken kom aldrig igång, men där fanns det lemurer. Det var många djur som försvann när den parken stängdes. 

Förra sommaren fick Skansenakvariet in sex lemurer från Växjö.

– Man kan gissa att den här lemuren (läs: som hittats i Vimmerby) är en släkting till de som hittades i Växjö. Det tyder på att det finns minst ytterligare två vuxna lemurer där ute, alltså mamman och pappan till den här lilla, förmodligen någonstans i Småland.