På väg mot humanitär katastrof på Balkan

Flyktingsituationen i Grekland och på västra Balkan beskrivs som alltmer akut och politiker från flera EU-länder kräver nu att något görs för att undvika en humanitär katastrof.

I går kväll möttes Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francoise Hollande. De talade bland annat om behovet av en mer enhetlig asylpolitik inom EU.

Samtidigt fortsätter människor att färdas i tusentals från Grekland på sin väg norrut.

– Det är väldigt många människor här nu, förra natten var otäck, det är inte bra med så mycket människor, säger Vasil, som säljer chips vid trottoarkanten i den makedonska gränsstaden Gevgelija.

På andra sidan gatan står rader av bussar som ska ta flyktingarna vidare till Serbien. Belkis från Afghanistan skyndar tillsammans med sin familj mot en av bussarna.

– Nu ska vi till Serbien, sedan kanske till Ungern, sedan kanske till Tyskland, Österrike.

Beväpnad polis organiserar ombordstigningen medan volontärer delar ut brödlimpor och vatten.

Jämfört med helgens kaos efter att Makedonien tillfälligt stängde sin gräns för flyktingarna går allt lugnt till men vid ett besök i Gevgelija i går beskrev Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz läget som en "humanitär katastrof", en katastrof för hela EU.

Tidigare försök under våren och sommaren att med tvingande medel fördela de asylsökande mer jämnt mellan EU-länderna har misslyckats och nu sker allt på frivillig grund.

Bland annat Ungern har sagt helt nej och uppför just nu ett ståltrådsstängsel på sin gräns mot Serbien.

I går talade Tysklands förbundskansler Angela Merkel om behovet av EU-ledda mottagningscentra för asylsökande i Grekland och Italien, som är de EU-länder de flesta flyktingar först kommer till efter ofta livsfarliga resor över havet.

Annette Groth som sitter i den tyska förbundsdagen för vänsterpartiet Die Linke och som kom till gränsen mellan Grekland och Makedonien i helgen som observatör anser att den enda lösningen är fler legala vägar för flyktingar in i EU.

Men det är en linje som de flesta länder är emot.

– Vi kan inte fortsätta att låta människor som flyr från krig och terror att med livet som insats ta båtar till Europa och sedan vandra från land till land under mycket osäkra former, säger hon.

I går omkom två personer och flera saknas efter att deras båt kapsejsade utanför den grekiska ön Lesbos.