Frisörelever får bara lära sig att klippa rakt hår

2:07 min

För den med afro eller lockigt hår kan det vara svårt att hitta en frisör. Frisöreleverna på gymnasiet får bara lära sig om rakt hår.

– Man borde inte få kalla sig för yrkesbehörig frisör om man inte kan klippa alla, säger frisören Deshimona Nathanael.

19-åriga Cindy Kallom går tredje klass på frisörprogrammet på Nacka gymnasium och har reagerat på att hon bara får lära sig att klippa rakt hår i skolan. I läroplanen ingår nämligen inte att lära sig att klippa annat hår än det.

– Jag tror inte att någon av mina klasskompisar skulle kunna ta ett afrohår och bara klippa det. Det är inte spikrakt som vi har fått lära oss. Det är helt olika texturer, säger Cindy Kallom.

Nu gör Cindy Kallom sin praktik på en salong i Hornstull som har specialiserat sig på bland annat afrohår.

– Det var ju det jag ville lära mig, säger Cindy Kallom som själv har vad hon kallar blandhår.

Anette Levin på Skolverket har varit med och tagit fram kursplanerna för gymnasiets frisörprogram. Hon menar att det är samma principer frisörer utgår ifrån oavsett hårtyp.

– Man jobbar med olika grundklippningar. Det spelar ingen roll om det är ett rakt hår eller lockigt hår, ett tunt hår eller tjockt hår, säger Anette Levin.

Men många som har lockigt hår menar ju att det inte är så, vad tänker du om det?

– Tekniken för hur du klipper en page är samma, men så klart ser ju resultatet olika ut eftersom du har olika strukturer på håret, säger Anette Levin.

Elever som vill lära sig om till exempel afrohår måste därför välja en specialkurs, som inte är obligatorisk och som inte alla gymnasium erbjuder.

Frisören Deshimona Nathanael håller inte alls med om att det är samma teknik man använder för att klippa afrohår och rakt hår:

– Det är i så fall baserat på okunskap, för det är jätteannorlunda att klippa ett lockigt afrohår, säger Deshimona Nathanael.

Hon äger salongen där Cindy Kallom nu gör sin praktik. Salongen startade hon just eftersom hon märkt att frisörers okunskap om lockigt hår är stor.

– Det finns otroligt många skandinaver som också har lockigt hår som inte heller hittar frisörer. Man lär sig inte på olika texturer och det är det som är problemet, säger Deshimona Nathanael.

Deshimona Nathanael tycker att det är bra att det nu finns en specialkurs för gymnasieeleverna, men hon tycker att den borde vara obligatorisk.

– Jag tycker inte att man ska få kalla sig för yrkesbehörig frisör om man inte kan klippa alla hårtyper. Det är fortfarande verkligheten, att jättemånga salonger avfärdar kunder med lockigt hår, vilket jag tycker är jätteorättvist, säger Deshimona Nathanael.