Många lockar med bostadsgaranti men få lever upp till SFS krav

1:32 min

Tretton studieorter i Sverige säger att de har bostadsgaranti för studenter. Men enligt SFS så är det bara Karlshamn och Trollhättan som lever upp till kraven.

Det är få städer som lever upp till SFS, Sveriges förenade studentkårer, krav på ett tryggt boende för studenter. Det vanligaste är att studieorterna inte kan garantera ett boende med inflytt senast 30 dagar in på terminen.

– Bostadsgaranti är ju något som används för att locka studenter till orten, säger Caroline Sundberg som är ordförande för SFS.

"Borde vara som i London"

Sarah Borg har just flyttat till Malmö för att plugga en master på högskolan. Hon tycker att Sverige borde ha samma system för bostadsgaranti som hennes hemland Storbritannien har.

– I London funkar det så att universiteten garanterar att alla nya studenter får ett boende det första året, men sen det andra året får du hitta något på egen hand, berättar hon.

Hon får medhåll från studentbostadsföretagen, alltså de som tillhandahåller boendena i studentstäder.

– Några av de mest prestigefyllda lärosäten i världen, som Kings Collage i London, kan erbjuda alla nya studenter ett första boende. Samtidigt har vi problem med detta i lilla Gävle bara för att det inte går ihop med svensk lagstiftning, berättar Martin Johansson som är generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

Tomma lägenheter på vårterminen

Studentbostadsföretagen tycker att SFS har orimligt höga krav på bostadsgaranti.

– Om man skulle ha bostäder för alla de studenterna som kräver en bostad till höstterminen så skulle det också innebära jättestora vakanser på vårterminen, berättar Martin Johansson.

Men SFS vill ändå se fler åtgärder för att studenter ska få ett boende när lärosätena slår upp portarna nästa vecka.

– Det är nationell kris. Det går ju inte att studenter får bo i luftslott, som det faktiskt är i dagsläget, avslutar Caroline Sundberg.