Tyskland upphäver Dublinförordningen

1:38 min

Tyskland har som första land i EU beslutat att upphäva den så kallade Dublinförordningen för asylsökande från Syrien. Det innebär att syrier som kommer till Tyskland inte kommer att skickas tillbaka till exempelvis Ungern och Bulgarien, utan får sin sak prövad i Tyskland.

EU-kommissisonens talesperson Natasha Bartaud välkomnade idag beslutet.

– Vi ser Tysklands beslut som en akt av solidaritet, som ett erkännande av det faktum att länderna vid EU:s yttre gränser inte klarar av att ta emot alla flyktingar som kommer, sade Natasha Bertaud.

Tyskland har hittills i år i tagit emot över 40 000 asylsökande från Syrien.

Många av dem är så kallade Dublinfall, det vill säga de har kommit in i Europa via Grekland, Italien eller Bulgarien och ska därför enligt EU:s regler få sin asylansökan prövad där.

Men det här fungerar inte i praktiken bland annat på grund av det kaos som råder i de länder som nu utsätts för ett hårt migrationstryck. Enligt det tyska migrationsverket har bara 131 syrier överförts till så kallade första asylland hittills i år.

Den tyska regeringen har gång på gång sagt att Dublinförodningen inte längre fungerar, och Tyskland blir nu alltså det första landet i EU som formellt upphäver förordningen.

Det betyder att syrier – var de än befinner sig i Europa – nu kan resa till Tyskland utan risk för att skickas tillbaka till något annat EU-land. Och det kan också locka ännu fler att ta sig till just Tyskland.

EU-kommissionen beskriver alltså det tyska beslutet som en gest av solidaritet. Men för den tyska migrationsmyndigheten är det sannolikt framför allt en resursfråga.

Tyskland räknar med att ta emot 800 000 asylsökande i år, och vill inte ödsla pengar och personal på att utreda Dublinfall som sällan ändå leder till utvisning.