Riskabelt skicka kärnavfall till Ryssland

1:55 min

Flera länder som ska bygga kärnkraftverk med hjälp av Ryssland tänker inte ta hand om sitt använda kärnbränsle. Det mycket radioaktiva avfallet ska i stället skeppas till Ryssland. Något som experter ser som riskabelt.

-- Det finns helt klart en ekonomisk risk och politiska risker med det här. Förhållandet mellan landet och Ryssland kan förändras, säger Hans Forsström, före detta direktör för kärnbränsleavfall på Fn:s kärnenergiorgan IAEA.

Det handlar om blivande kärnkraftsnationer som Bangladesh, Vietnam och Nigeria. När de har tecknat avtal med Ryssland för att bygga sina första kärnkraftverk så har det ingått i avtalen att det använda bränslet ska skickas tillbaka till Ryssland.

Men om länderna inte börjar bygga egna förvar så att de ändå har kapacitet att lagra det mycket radioaktiva avfallet så blir länderna väldigt sårbara, det tycker också statsvetaren Urban Strandberg som har forskat om kärnavfall.

– Ett land som varken har ekonomisk eller teknisk kapacitet att själv bygga sitt kärnkraftverk och än mindre bygga ett förvar för använt kärnbränsle, då är det inte svårt att se att landet hamnar i en beroendeställning, säger statsvetaren Urban Strandberg som har forskat om kärnavfall.

– Det är inte svårt att tänka sig en utpressningssituation. Ryssland har tidigare inte tvekat att använda sig av sina geopolitiska förutsättningar för att åstadkomma sina politiska målsättningar. Så det finns helt uppenbart en risk, säger han.

Från ett första beslut om att bygga ett kärnkraftverk till att kärnkraftverket stängs efter full livslängd kan det vara 100 år. Det är en alldeles för lång tid för att man ska kunna förlita sig på ett annat land, tycker Urban Strandberg.

Och om Ryssland plötsligt vägrar ta emot avfallet kan länderna stå inför en situation där de snabbt måste göra dyra investeringar. Även om det rent tekniskt kommer gå att lösa, enligt Hans Forsström. Att bygga upp en mellanlagringskapacitet tar ungefär fem år, säger han. Men då kvarstår också frågan om ett längre förvar. Använd kärnbränsle måste lagras i minst 100 000 år.

-- Vad man har är egentligen lagring i behållare. Behållare kan köpas på marknaden. Och så kan man lagra kärnbränslet i de här behållarna och det kan man göra i 50 år ifall man vill, säger Hans Forsström.