Våldet trappas upp i flera städer i sydöstra Turkiet

2:09 min

Civila tvingas lämna sina hem på grund av sammandrabbningar mellan anhängare till den kurdiska gerillan PKK och turkisk polis. 
I staden Silvan har barnfamiljer hamnat mitt i striderna.

Aishe trampar i krossat glas när hon tömmer sitt hem. Soffan, mattorna, barnens leksaker, dammsugaren, allt bärs ut till flyttbilen. Fönstren är spräckta och i väggarna syns flera kulhål.

– Jag, mina tre barn och min man gömde oss här vid kylskåpet, barnen skrek och det kändes som om kulorna regnade ner, säger Aishe.

Längre ner längs vägen pekar Ramazan och Fatma på en vagga intill fönstret. Där brukade deras knappt två månader gamla dotter sova. Nu är golvet täckt av glassplitter och grus och familjen har packat ihop allt för att flytta.

– Det var hårda sammandrabbningar mellan PKK och polisen här utanför, berättar Fatma.

Silvan är en av flera städer i de sydöstra delarna av landet där gatustrider pågår om nätterna i vissa kvarter. Vapenvilan som utlystes våren 2013 har kollapsat, turkiskt stridsflyg bombar återigen PKK-gerillans baser i norra Irak och PKK har attackerat soldater och poliser. Det totala antalet döda är oklart.

Efter att det prokurdiska partiet HDP i våras för första gången kom in i det turkiska parlamentet har landets president Tayyip Erdogan anklagat partiet för samröre med gerillan, som är terrorstämplad i Turkiet. Kurdiska ledare hävdar att presidenten försökt sabotera fredsprocessen för att vinna röster.

Den 1 november kommer nyval att hållas.

På den dammiga gatan i Silvan rullar polisbilar med galler för fönstren. Som ett mantra upprepar barnfamiljerna att de bara vill se fred, men Aishe är inte säker. Hon har tappat hoppet om en fredlig lösning på konflikten som plågat landet i mer än 30 år.