Regeringen presenterar nya satsningar

2:48 min

Regeringen lovar i dag 10 miljarder kronor om året för nya jobb i sin kommande budget. Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach om paketet.

– Innehållet släpps på en pressträff i Barkarby klockan 13.15. Där byggs ett nytt bostadsområde och det är det som regeringen valt för att få "rätt" bilder till sin pressträff. Så ett tema är byggande. Det väntas bli en blandning av satsningar som regeringen redan presenterat och även nya satsningar. Ett av huvudnumren i den kommande budgeten, som regeringen presenterades i våras, handlar om byggstöd, ett investeringsstöd för hyresrätter och ett stöd för kommuner som upplåter ny mark för byggande.

Vad väntas den kommande budgeten innehålla?

– Förutom byggsatsningen blir det bland annat mer pengar till försvaret och till yrkeshögskolan. Regeringen utökar också en del satsningar som den redan presenterat. Det blir fler traineejobb för unga arbetslösa, mer personal i äldreomsorgen, fler utbildningsplatser, mer pengar till järnvägsunderhåll. Sedan kommer regeringen också presentera ytterligare nya satsningar.

Har regeringen råd att satsa på nya reformer då?

– Jag tror att vi kommer att få se en budget med ganska stora satsningar sammantaget. Regeringen har redan i våras presenterat satsningar på 13 miljarder. Dessutom har den pengar över från skattesänkningar som den aviserat i våras och som den inte gjort av med. Till det kommer att den nu fyller på med nya skattehöjningar. Till exempel ska bensinskatten höjas mer än regeringen sade i våras. Totalt kan det bli ganska mycket pengar.

Sen i fredags dess har ju världens börser lekt hela havet stormar, kan börsoron i framförallt Kina påverka?

– Om vi ska se stora effekter här i Sverige måste nog börsoron finns kvar även på börserna i västvärlden och hålla på länge. Då skulle det kunna skrämma hushåll och investerare och få dem att hålla i plånboken. Då drabbas tillväxt och jobb. Om det däremot fortsätter att vara oroligt enbart på kinesiska börser påverkas knappast svensk ekonomi särskilt mycket.

Finns det nån risk att regeringen kan tvingas att backa och göra om sina planer? Göra mindre satsningar?

– Den risken är väldigt liten. Regeringen redan fått en färdig prognos, har enats om inriktningen. Budgetförhandlingarna mellan regeringen och vänsterpartiet pågår och en del nyheter har redan börjat pytsas ut. Så det tåget har nog lämnat perrongen.

Flera medier har skrivit om hur kostnaden för sjukskrivningar och flyktingar stiger. Kommer regeringen ha pengar över att satsa på annat om t ex sjukskrivingskostnaderna går i taket?

– Den där bilden leder nog lite fel. Regeringen har ju sagt att alla nya reformer ska den betala med skattehöjningar eller besparingar. Men när utgifterna ökar i system vi redan har så gäller inte det, då lånar regeringen helt enkelt mer i stället. Så dyrare sjukskrivningar eller flyktingmottagande hindrar inte regeringen att satsa nu. Däremot kommer det bli svårare att uppnå målet med överskott eller balans i budgeten om några år.