Kärnkraftsexpansionen

Risker med kärnkraftsexpansionen

1:30 min

Ryssland hjälper allt fler länder att bygga kärnkraftverk, och med hjälp av fördelaktiga paketlösningar blir det mycket billigare för mottagarländerna. Men det här riskerar att länder skaffar kärnkraft innan de är redo för det, enligt Jan Blomgren som är kärnkraftskonsult och före detta professor i kärnfysik.

– Det får vi nog nästan ta och räkna med att det kommer att gå åt helskotta på något ställe, eller att det kommer att gå dåligt, säger Jan Blomgren.

Finansiellt eller säkerhetsmässigt?

– Jag hoppas att det är finansiellt, det är troligare att det är finansiellt eftersom det skiter sig på ett så tidigt stadium att det inte hunnit bli en säkerhetsrisk, säger han.

Ryssland har tecknat så kallade paketavtal med en rad länder, däribland Bangladesh och Nigeria. Det gör att Ryssland hjälper till med allt från initial finansiering, teknik och utbildning till att ta hand om avfallet. Men även fattigare länder visar allt större intresse för att skaffa kärnkraft, däribland en rad länder i södra och östra Afrika som Zambia och Uganda. Och enligt Jan Blomgrens bedömning är det länder som i dag inte är redo för kärnkraft, även om han tror att risken är störst att kärnkraftsprojekt havererar innan de utgör någon säkerhetsrisk.

– Det är ju större risk att ett sånt här land kör i diket på att det blir fel med finansiering och kontraktering och att korruptionen käkar upp projektet, men att de aldrig hinner starta.

Också Hans Forsström som är före detta direktör för kärnbränslecykeln på FN:s kärnenergirogan IAEA säger att avtalen kan göra att länder skaffar kärnkraft tidigare än vad man som annars varit möjligt, men att de kontrolleras hårt.

– Det internationella samhället håller koll, även om man inte har regelverk så tittar man på vad som händer i olika länder. Sen är det naturligtvis en bedömning när är ett land är moget, säger han.