Helsingborg

Fullt med honung på taket

3:17 min

Sen en tid tillbaka står det två bikupor högst uppe på taket på Helsingborgs Arena. Det är en del i en satsning på att få ut bikupor för att få mer biodling i stan.

Ole Andersson är en av initiativtagarna till projektet Bee Best som drivs i samarbete med Nordvästra Skånes biodlarförening.

– De står för väldigt mycket kompetens och de hyr ut bikupor, och så har vi letat företag och institutioner som har varit intresserade av att ta emot bikupor, säger han. Nu har vi bikupor på sex ställen i stan.

Biodlingen på arenataket har fallit väl ut. Det visar sig när biodlaren James Brockie och Ole Andersson undersöker kuporna.

– De var väldigt starka. Det är nog några av de starkaste samhällen jag har och det är en väldigt bra plats att ha bina på, säger James Brockie.

– När vi satte ut de här bikuporna på taket av arenan så var vi ju lite skeptiska, säger Ole Andersson. Men det har varit en otrolig utveckling. Kuporna är helt fulla med honung.

Kent Lörd är ordförande i Nordvästra Skånes Biodlarförening. Och han blev intresserad direkt när han fick höra talas om projektet.

–- Vi vet ju att i tätorter är det bra att ha bin, och att då få någon form av hjälp att hitta bra platser där vi kunde sätta bina tyckte vi var positivt, säger han.

Tätorter är många gånger bättre för bina än landsbygden och det beror på hur man odlar i dag.

– På landsbygden odlar man numera enskilda grödor på stora fält och det kan vara bra under en viss kort tid när den här grödan blommar, säger Kent Lörd. Men när den grödan blommat färdigt så finns det kanske ingenting alls runtomkring. I tätorter är mångfalden mycket större.

En annan sak är att det används en hel del gifter i jordbruket som påverkar bina och som bina mår inte alltid så bra av.

– Man använder mycket, mycket mindre gifter i tätorterna.

Ole Andersson säger att det inte har varit svårt att hitta företag och institutioner som är intresserade av att ha bin. Trots att de får betala en slant.

– I det här fallet så har det kostat 6 000 kronor att ha två stycken bikupor och för det så får man utbildning, en workshop och framför allt honung, säger han Dessutom så gör man en insats för bina och binas framtid.

Ole Andersson är övertygad om att satsningen på bin i stan är här för att stanna.

– Vi kommer tillbaka nästa år i någon form och jag tror att omfattningen kommer att öka, säger han.