Möte om säkerhet på tåg - efter terrorattacken

1:33 min

I Frankrike kommer alltmer information om den misstänkte terroristen som började skjuta på ett tåg mellan Paris och Amsterdam i fredags. Flera av Europas inrikes- och transportministrar ska mötas nu på lördag i Paris för att diskutera om säkerhetskontroller bör införas på tåg.

Det kan handla om kontroller av stora väskor och mer utbildning till poliser och andra som vaktar tågstationer. Ministrar från nio länder i Frankrikes närhet ska diskutera konkreta förslag, enligt franska regeringen, som uttrycker önskemål om mer samarbete mellan europeiska länder, när det gäller säkerheten vid andra transportmedel.

Den 25-årige mannen som nu har blivit åtalad kunde ha dödat hundratals människor, enligt franska myndigheter. Han är misstänkt för olika terroristbrott och kopplingar till en terrororganisation.

Det var i fredags som mannen kom ut med vapen från en tågtoalett mellan Amsterdam och Paris. Riksåklagaren Francois Molin radar upp vapnen: ett automatvapen, en pistol, 270 patroner, en kniv och bensin.

Flera passagerare bland annat amerikanska soldater lyckades övermanna 25-åringen. Mannen har ursprung i Marocko och har bland annat bott i Spanien. Trots att han hade ögonen på sig från myndigheter kunde han stiga ombord tungt beväpnad på tåget. Enligt åklagaren tittade 25-åringen på en jihadistvideo med uppmaningar till våldsdåd innan han gick till attack.

Det finns 3000 tågstationer i Frankrike. Många här har konstaterat att det inte går att ha kontroll över säkerheten på tågen även om vaksamheten är betydligt större nu efter bland annat terroristdåden i januari.