Misstro i Grekland inför nyval

2:03 min

Greklands president Prokopis Pavlopoulos väntas göra ett sista försök att hitta en ny regering efter att Alexis Tsipras avgick som premiärminister för en vecka sedan. Hittas ingen lösning bildas en tillfällig regering och därefter väntar nyval, troligen redan i slutet av september.

Det blir i så fall det tredje valet i Grekland bara i år och bland väljarna är misstron mot landets politiker stor.

– Läget är åt skogen och ingenting kommer att ändras med det här valet, säger Apostolis som sitter i skuggan från en av byggnaderna i hamnområdet i Thessaloniki i norra Grekland.

Precis som många andra greker är han arbetslös. Han tänker strunta i valet. Den enda gång han röstat var i sommarens folkomröstning för eller emot de internationella långivarnas krav på reformer för att ge Grekland mer nödlån.

– Jag röstade nej, men regeringen tog det för ett ja, säger Apostolis.

Kort efter folkomröstningen som hölls i början av juli gick den grekiska regeringen i stället med på långivarnas reformkrav. En del var ännu tuffare än de som över 60 procent sagt nej till bara en vecka tidigare.

Det ledde till uppror också inom regeringspartiet Syriza och nära en tredjedel av partiets ledamöter gick emot sin egen regering i parlamentet och nu har delar av utbrytargruppen bildat ett eget parti: Folklig enighet.

Alexis Tsipras som blev premiärminister efter valet i januari i år med löften om ett slut på år av åtstramningspolitik vill nu återigen att de grekiska väljarna ska ta ställning till vilken väg landet ska gå. Något nyval har inte utlysts än men det väntas ske inom kort.

Vachos Papadopoulous, 25 år och arbetslös, sitter med bar överkropp vid foten av en lyftkran i Thessalonikis hamn.

– Alla väntade sig något bra från Tsipras. Han började bra men sedan blev han som alla de andra. Nu vet vi inte vad vi ska göra, säger han.

Inga opinionsundersökningar har publicerats i Grekland sedan i juli men de flesta bedömare tror ändå att Syriza, trots allt, kommer att segra i det nyval som alla nu väntar på.