Konsument

E-handel slår rekord - men många blir lurade

2:40 min

Allt fler handlar och fyndar över internet, men i samma takt ökar även antalet konsumenter som känner sig lurade.

För först gången ser e-handeln, köp över internet, nå en omsättning över 50 miljarder kronor i Sverige. Enligt den senaste E-barometern spås en tillväxt i e-handeln på 16,5 procent för 2015. 

Men den explosionsartade ökningen av e-handeln öppnar även upp dörrarna för de som bara vill lura köpare på pengar. Efter semestern har Annika Wilow Sund och hennes kollegor på Konsumentrådgivningen i Jönköping, Habo, Mullsjö och Vaggeryd, märkt av att fler lurats efter köp över internet.

– Efter semestern fick vi många påringningar av människor som var missnöjda med sina köp. Trenden har varit att man vill shoppa loss på nätet och sedan har man  blivit lurad. Man har köpt produkter som antingen inte kommit eller varit helt undermåliga, säger Wilow Sund till P4 Jönköping.

Ett vanligt problem är att konsumenter köpt varor som visat sig vara piratkopior av dålig kvalitet. Enligt Wilow Sund är de oseriösa sidorna oftast utländska, ofta kinesiska.

Hör Annika Wilow Sunds tips om hur du avslöjar en oseriös sida, lyssna i klippet ovan. I ljudklippet nedan hör du hur bluff-företagen agerar.

Kommentera gärna. Hur agerar du för att undvika att bli lurad i e-handeln?