Hemtjänstman döms till fängelse för ocker

1:23 min

I dag föll domen vid Attunda tingsrätt mot den man som misstänks ha lurat en äldre kvinna i Stockholmsområdet på hus och tillgångar värda över sex miljoner kronor. Mannen ska bland annat ha sålt kvinnans hus.

Mannen som nu dömts jobbade inom hemtjänsten hos den äldre kvinnan. Förutom hemhjälp började mannen ta hand om den 90-åriga kvinnans ekonomi, fick fullmakter och så småningom hennes villa överskriven på sig.

Nu döms han av tingsrätten till fängelse för grovt ocker.

– Det var ju väntat. Åklagaren hade yrkat på tre år men han fick två år och sex månader. Så jag kan säga att jag är nöjd med domen, säger kvinnans målsägandebiträde advokat Denise Lagercrantz.

Totalt handlar det om tillgångar värda sex miljoner kronor som mannen tagit över. Mannen döms även till att betala skadestånd till kvinnan på hela den summan.

– Vi har fått fullt bifall på hela det yrkade beloppet som vi yrkat på i skadestånd. Det är den förmögenhetsförändring som vi har kunnat visa har skett från det att han börjar ha tillgång till hennes konton och fastigheter, säger Denise Lagercrantz. 

Socialtjänsten har under åren fått in flera orosanmälningar från grannar men inte agerat på annat sätt än att besöka kvinnan och när hon sagt att hon mått bra låtit situationen fortsätta.

Men i augusti förra året inledde polisen en utredning och i somras åtalades mannen. Mannen stod även åtalad för grovt mutbrott, men frikänns från den punkten. Den misstänkte mannen förnekar brott.

Ekot har sökt mannens försvarare för en kommentar utan resultat.