Tog cannabis som medicin - frias i rätten

Västeråsaren Andreas Thörn, som stått åtalad misstänkt för narkotikabrott för att ha odlat och använt cannabis som smärtlindring, frikänns nu av Västmanlands tingsrätt.

Bakgrunden är att Andreas Thörn råkade ut för en olycka för 20 år sedan, då han blev förlamad. Sedan dess är han rullstolsburen.

Han har prövat många olika mediciner mot smärtan, men det var först när han prövade cannabis som det blev märkbart bättre. Han har självmedicinerat i två år, innan polisen kom.

Tingsrätten resonerar att han prövat alla möjliga mediciner, det var först med cannabis han blev så pass bättre att han kunde ha ett drägligt liv.

Han anses därför ha befunnit sig i en nödsituation. Därför vill man inte döma honom för brott, i detta uppmärksammade mål.

Tingsrätten var inte enig i sin dom. Rättens ordförande hade en annan uppfattning och ville döma honom till villkorlig dom.

Kammaråklagare Ann-Sofie Wilhelmsson säger till P4 Västmanland att hon kommer att överklaga den friande domen. Åklagaren anser inte att Västeråsaren Andreas Thörn befunnit sig i en nödsituation. 

Ann-Sofie Wilhelmsson hänvisar också till rättens ordförande som inte tyckte att det går att hänvisa till en nödsituation, och rättens ordförande ansåg också att nödbestämmelsen ska användas restriktivt.