Nytt vatten i Kallinges ledningar

1:30 min

Samtidigt som man idag inviger de provisoriska ledningarna som dragits efter att det kommunala vattnet förgiftats av gifterna PFAS, kan en permanent lösning snart vara klar.

Arbetet med en permanent lösning med nedgrävda ledningar pågår för full och om allt går som man hoppats kan man överge de provisoriska redan om ett år.

21 kilometer ledning
När det gäller den tillfälliga lösningen är det sju kilometer ledning som lagts mellan brunnen i Karlsnäs och vattenverket i Brantafors. Ska man vara noga är det tre ledningar så totalt är det 21 kilometer ledning som förser runt 5000 personer med vatten.

Allt i spåren av ämnena PFAS som kommer från det brandskum som tidigare användes av försvaret. I och med de nya ledningarna hävs också det vattenförbud som gället sedan den första maj.

Rädd för vattenbrist
Oron har funnits att vattnet helt enkelt inte skulle räcka till och tidigt i våras såg man hur vattennivåerna sjönk, men man kan säga att kommunen räddades av vädret.

– Det har ju från våran horisont varit en bra sommar med regn och låga temeraturer, säger Hans Nilsson som är vd på Ronneby Miljö och Teknik.