Rekordhög invandring till Storbritannien

1:27 min

I Storbritannien har det i dag kommit nya siffror som visar att invandringen det senaste året är högst i landets historia. Ledaren för det invandringskritiska missnöjespartiet Ukip tar Sverige som exempel på att invandringen är på väg att förändra det politiska landskapet i norra Europa.

– I Sverige leder nu Sverigedemokraterna i opinionsundersökningarna och de har en mycket strikt åsikt om hur många som ska släppas in i Sverige, säger Ukip-ledaren Nigel Farage i en intervju med BBC.

Han syftar på den omdebatterade undersökningen häromveckan som visade att Sverigedemokraterna är störst i den svenska väljaropinionen.

Farage kommenterade dagens nya siffror som visar att nettoinvandringen till Storbritannien aldrig har varit högre än nu. Det senaste året ökade den brittiska befolkningen med 330 000 personer på grund av invandring.

Det är uppgifter som har fått mycket stor uppmärksamhet här i Storbritannien.

Det beror på att de visar att de konservativa Tory-partiets ledare David Cameron har fått se ett av sina vallöften haverera totalt.

I valrörelsen år 2010 lovade han att kraftigt minska invandringen, från över 200 000 per år till mindre än 100 000. Istället har resultatet alltså blivit det motsatta: En kraftig ökning.

Regeringen förbereder nu en ny lagstiftning som ska göra det ännu svårare att flytta till Storbritannien från andra länder.

Bland annat föreslås en lag som ska kunna ge upp till sex månaders fängelsed för den som ertappas med att jobba svart.