Röda korset ställs utanför regeringens jobbsatsning

8:39 min

Extratjänsterna i välfärden kallas den satsning som ska träda in när Fas 3 läggs ned och regeringen har tidigare varit öppen för att ideella föreningar skulle kunna ta del av dem. Men nu har regeringen nej till detta och Röda korset är en av organisationerna som kommer att förlora sina praktikanter och statliga bidrag.


- Det gör oss lite bekymrade om inte civilsamhället ska finnas med som en viktig aktör framåt, säger Per Svahn, personalchef på röda korset.

Röda korset handleder idag 200 personer i Fas 3 och cirka 30 av dem finns på Gotland.

Göran Wahlqvist är chef för Röda korset på ön och är kluven till regeringens beslut. Han tycker att det är bra att de nya extratjänsterna är avlönade enligt kollektivavtal, men han oroas av att alla personer som idag är i Fas 3 ska jobba i välfärdssektorn.

- Jag tror inte att alla människor passar för den typen av uppdrag, säger Göran Wahlqvist.

Han säger att personer i fas 3 ofta har någon form av funktionshinder och det är väldigt olika vilken kapacitet personerna har och vilka arbetsuppgifter de kan utföra.

Därför tror han att välgörenhetsorganisationer som Röda korset som har erfarenhet av att stötta människor i svåra situationer kan vara en bättre väg in i arbetslivet för många än en anställning i skola eller omsorg.