Tyskland upprepar krav på mer solidarisk flyktingpolitik i EU

1:40 min

På toppmötet om flyktingar i Wien i dag, där bland annat Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltog, uppmärksammades tragedin i Österrike.

– Vi är skakade över det här fruktansvärda nyheten – det här var människor som kom sökte sig till Europa för att få skydd – och det som hänt sätter nu press på EU att hitta gemensamma lösningar på flyktingkrisen, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

De senaste dagarna har antalet flyktingar som tar sig in i EU via länderna på Västra Balkan ökat kraftigt. Trots att Ungern nu bygger ett stängsel för att hindra flyktingar från att ta sig in, så lyckades bara under gårdagen över 3000 ta sig över gränsen. Ungern räknar med att 300 000 flyktingar kommer till landet i år.

Även länder som Serbien och Makedonien har svårt att klara av att ta emot alla som kommer och ber därför EU om hjälp. I dag meddelade Tyskland att man ger en miljard kronor i bistånd till flyktingmottagande till länderna på Västra Balkan för att dom ska klara det mest akuta behovet.

Tyskland och Österrike, som stod som värdar för dagens möte i Wien, upprepade också sina krav på ett mer solidariskt flytkingmottagande inom EU. De vill ha tvingande regler om en fördelning där varje EU-land tvingas ta sin kvot. Men hittills har intresset från andra EU-länder varit svagt.

Det mest konkreta resultatet från mötet idag när det gäller flyktingkrisen var att man enades om att länderna på Västra Balkan ska klassas som så kallade säkra länder. Det innebär att asylsökande som kommer därifrån inte anses ha skyddsbehov. Det skulle skynda på asylutredningarna och göra att asylsökande därifrån kan skickas tillbaka hem nästan omgående.

40 procent av alla asylsökande i Tyskland kommer från länder som Albanien, Kosovo och Serbien, och förhoppningen är att man med ett sådant system kan frigöra resurser till de flyktingar som kommer från framför allt Syrien.

EU-kommissionen meddelade också idag att man inom kort kommer att föreslå en gemensam EU-lista över säkra länder.