Studenter får erbjudande om sex när de söker boende

Studenter utnyttjas av folk som hyr ut boende. SVT Uppsala har ringt 30 studenter som söker boende till hösten och två tredjedelar har blivit erbjudna sex eller relationer.

Matilda Gustafsson la för ungefär en månad sedan tillsammans med en kompis ut en bostadsannons på Blocket. De kommer från Flen och ska börja plugga på Uppsala universitet till hösten. De fick många svar, men alla var inte inriktade på bostadsuthyrning.

– En man ville träffa oss och lära känna oss och starta en relation. För det skulle vi få bo hos honom gratis, säger den blivande lärarstudenten Matilda Gustafsson.

Även om mannen inte uttryckligen beskrev vad haken till det gratis boendet var har hon en teori.

– Han ville ha sex. Nu när jag tänker på det i efterhand är det lite läskigt, säger Matilda Gustafsson.

Läs mer: Många lockar med bostadsgaranti men få lever upp till SFS krav

Flera som fått sexuella förslag 

I en rundringning som SVT Nyheter Uppsala har gjort till 30 bostadssökande Uppsalastudenter på Blocket och Facebook, visar det sig att två tredjedelar av dem har liknande upplevelser som Matilda Gustafsson. 

”Han erbjöd en lägenhet vid centralstationen, men ville veta vilka sexställningar jag föredrog och om jag använder sexleksaker.”

”Han sa att jag kunde bo gratis hos honom om jag gick med på en blind-date, som eventuellt kunde leda till något annat.”

”En kille hörde av sig och sa att vi kunde vara praktiska och slå två flugor i en smäll.”

”En äldre man hörde av sig och sa att jag kunde bo gratis hos honom. Kruxet var bara att han hade en etta, och bara en säng.”


"Användarna ska veta att vi inte struntar i det här"

Blocket säger att de tar frågan på största allvar och arbetar med att bygga ut sina säkerhetsfilter. 
Och annonssajten efterfrågar också att polisen får större möjlighet att jobba med den här typen av brott. 

– Vår vilja med sajten är att användare ska uppleva den trygg och säker. Det ligger i vårt intresse. Användare ska veta att vi inte struntar i det här, säger Thomas Bäcker som är kundsäkerhetsansvarig på Blocket.

Och han lyfter vikten av att anmäla om du råkar ut för något sådant här. 

Gör du en polisanmälan går händelser som dessa oftast in under rubriceringen sexuellt ofredande, och även om antalet anmälda fall har ökat från 122 år 2004 till 255 år 2014 så är mörkertalet fortfarande stort.