Förvirring kring tillgänglighet på kultursajter

1:25 min

En rikstäckande undersökning om kulturinstitutioners tillgänglighet på nätet väcker förvirring i Kultursverige. Kalmar läns museums sajt pekas ut som otillgänglig, men museet håller inte med om kritiken.

Det är företaget Funka, som själva säljer tjänsten att göra sajter mer tillgängliga för alla, som har gett ett stort antal kulturinstitutioner underkänt.

I Kalmar län handlar det om de flesta kultursajter som får lågt betyg, när det gäller tillgänglighet – bland andra Byteaterns, länsmusikens och Kalmar läns museums webbsidor.

Statens kulturråd har sett sig tvungna att förtydliga att de inte står bakom företagets undersökning. 

Mats Neander som jobbar med Kalmar läns museums sajt säger att han inte håller med om Funkas slutsatser:

– Delvis kan man väl säga att man alltid kan göra mer när det gäller tillgänglighet. Sedan när det gäller att vår hemsida inte skulle fungera med skärmläsare, det stämmer inte. Jag har provat med en rad olika funktioner, säger Mats Neander till P4 Kalmar.

– Funka säljer ju en sådan här lösning, och däri ligger väl mycket av deras påpekanden: de tycker att vi ska köpa deras lösning.

Konsultföretaget Funka menar att deras granskning av sajterna följer internationell standard:

– Det här är den internationella standard som regelverket bygger på, som alla europeiska medlemsstater har att följa och som även den offentliga sektorn i Sverige ska följa, säger företagets vd Susanna Laurin.

– Våra testmetoder är inte något som vi har hittat på, utan det bygger på EU-kommissionens sätt att mäta. Det är helt transparent och kan återupprepas av vem som helst. Det finns liksom inte utrymma för åsikter, utan det finns väldigt tydliga krav på hur man testar det här.

Kalmar läns museum ska i dag träffa Riksförbundet Sveriges museer och bland annat diskutera tillgängligheten på museernas sajter:

– Jag kommer att lyfta frågan. Kanske kan museerna samarbeta för att hitta en gemensam lösning för utveckling av sajterna, säger Mats Neander.

Känner du dig orolig för att Kalmar läns museum inte ska nå upp till Statens kulturråds krav på tillgänglighet som ska vara uppfyllda senast 2016?

– Nej, jag är inte orolig. I höst ska vi uppdatera våra sajter och förbättra dem ännu mer.