Stockholm

Ministerns tomma ord om minerallagen

2:06 min

Det är inte säkert att minerallagen i Sverige kommer att ses över, så som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke sa med bestämdhet i Hemavan. 
Nu förtydligar ministern sitt uttalande.

Det var i samband med besöket i Hemavan den här veckan som Alice Bah Kuhnke offentligt presenterade nyheten om en översyn av minerallagen för deltagarna på mötet, däribland FN:s specialrapportör i urfolksfrågor Victoria Tauli-Corpuz. 

I en intervju med Sameradion & SVT Sápmi på plats i Hemavan sa ministern sedan:

"Vi har annonserat idag att vi kommer att göra en översyn av minerallagen. Den är ju i sin nuvarande form väldigt ny, så sent som i augusti 2014 kom den. Men vi har fångat upp de tydliga signalerna som kommit oss till del, så därför ser vi behov av en översyn."

Det här besked kom något överraskande eftersom den nuvarande lagen beslutades för bara ett år sedan. Men Kuhnke poängterade också i samma intervju:

"Det var viktigt för mig att kunna säga det idag och det känns bra att ha gjort det."

När Sameradion & SVT Sápmi sedan ringer till näringsminister Mikael Damberg med frågor om översynen av minerallagen så meddelar Dambergs pressekreterare att de inte känner till att en översyn av minerallagen ska göras.

– Det där får ni diskutera med Alice Bah Kuhnke och hennes stab, säger pressekreteraren Ann Wolgers och tillägger att Mikael Damberg inte ger någon kommentar.

Efter ett samtal till Alice Bah Kuhnkes stab så visar det sig att det inte alls är klart att det ska göras en översyn av minerallagen.

Alice Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp säger att enligt regeringsöverenskommelsen så ska miljökraven vid prospektering och provborrning ses över och skärpas. Enligt Talltorp pågår det ett arbete inom regeringskansliet med att identifiera vilka regelverk som skulle behöva utredas närmare.

 -- Men det är för tidigt att säga exakt vilka lagar och förordningar det kan handla om, att se över minerallagen kan vara en möjlighet.

På ett sådant här möte som väcker stor uppmärksamhet och där FN-representanter är på plats, är det inte viktigt att vara tydlig redan där och då när det gäller?

 -– Ja, det tycker jag att vi har varit redan då, men framförallt nu också.

Om man ser framåt, när ministern uttalar sig i sådana här sammanhang, hur ska man kunna lita på att det som sägs då gäller, och inte att det är ett förtydligande efteråt som gäller?

– Man kan ju behöva återkomma med förtydliganden i alla möjliga frågor, för att man ska kunna vara så tydlig som möjligt, jag tycker man kan vara tydlig med de processer som pågår och hur arbetet ser ut framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio