Jönköping

Polisen svarade på Iphone-bedragarens annons

1:34 min

Polisen tror att utredningen kring den Iphone-bedragare, som sitter häktad sedan igår, kommer växa.

Den misstänkta bedragaren har gäckat polisen under hela året, men i måndags lyckades de gripa honom.

Efter att ha svarat på en av mannens annonser åkte de ut för att möte upp honom, berättar Roger Olsson som är förundersökningsledare på polisens bedrägeribrottsgrupp.

– Den här misstänkta gärningsmannen försökte ju sälja en falsk mobiltelefon till en polis helt enkelt. Man kan säga att vi grep honom med fingrarna i syltburken, säger Roger Olsson.

Under året har det kommit in flera anmälningar till polisen i Jönköping från personer som berättar att de via Blocket har kommit i kontakt med en man som vill sälja en Iphone.

Men när de köpt telefonen och sedan kommer hem har telefonen inte startat, den har helt enkelt varit en falsk kopia.

I slutet på förra veckan kom nya annonser upp och då nappade polisen helt enkelt. De utförde en så kallad bevisprovokation där de åkte och mötte upp mannen i måndags i Halland där de grep honom.

Mannen är från Skåne och i går häktades han på sannolika skäl misstänkt för 14 fall av bedrägeri. Men utredningen kan växa, säger Roger Olsson.

Det trillar in ärenden hit nu från andra delar av landet som vi tittar på och försöker se om det finns gemensamma nämnare. I nuläget så verkar det som att den här utredningen sväller.

För varje telefon har mannen fått ett par tusen kronor, så det rör sig om mycket pengar, säger Roger Olsson. Eftersom polisen tror att fler kan vara drabbade vill de att man i så fall hör av sig.

– Polisen uppmanar personer som har köpt falska telefoner, Iphone 5 och 6, under året eller i slutet av förra året att göra en polisanmälan och höra av sig.