Stort behov av psykiatrisk vård för nyanlända

2:24 min

Många flyktingar och nyanlända till Sverige har behov av psykiatrisk vård, men flera landsting saknar de resurser och den kompetens som krävs. På Röda Korsets behandlingscenter i Stockholm tar man emot runt 20 personer om dagen som bland annat utsatts för tortyr eller olika typer av trauma.

Ghassan Chahla är överläkare och psykiater på Röda Korsets Center för torterade flyktingar, och träffar många patienter varje dag som har stort behov av vård och stöd.

– En del har varit med om hemska och traumatiska sakersom fängelse, tortyr och kidnappning. Att ta sig till ett annat land och att få sin egendom förstörd, det innebär en enorm belastning och frustration, säger han.

I väntrummet längre ner i korridoren är det tomt i fåtöljerna som står bredvid det brummande akvariet, tills det ringer på dörrklockan och en patient kommer in.

Ghassan Chahla tar emot sin patient, och de försvinner in i ett av rummen. En liten röd lampa tänds bredvid dörren.

Till centret har 250 nya patienter kommit i år. De kommer för läkarbesök, samtal och aktiviteter som yoga eller fotografering.

Men kompetensen för att kunna ge psykiatrisk vård till flyktingar och nyanlända varierar kraftigt runtom i Sverige - det bekräftas bland annat av en enkätundersökning som Dagens Nyheter nu genomfört. Vissa landsting saknar helt specialistkompetens medan andra har gjort flera satsningar.

Monica Brendler Lindqvist har arbetat med flyktingar i 35 år och är sedan sex år tillbaka verksamhetschef på Röda Korsets behandlingscenter. Hon säger att det behövs mer insatser.

I våras startades ett nytt projekt upp som heter Landa. Det handlar om att ge nyanlända hjälp att få ordning på andra delar av livet som annars ofta står i vägen för den psykiatriska vården:

– Vi har märkt att många av de som kommer till oss inte kan ta till sig vår hjälp för att de har så mycket annat, som boende och ekonomi eller att de oroar sig över anhöriga som är kvar. Så nu har vi till exempel en socionom som jobbar med just de nyanlända, berättar Monica Brendler Lindqvist.

Både Monica Brendler Lindqvist och Ghassan Chahla säger att det märks stor skillnad på de patienter som kommer till centret.

– Det är ju det som gör att vi orkar med det här, trots att det är ett tungt arbete. Efter ett, två, tre samtal så märks det att den kontakten börjar göra stor skillnad och de börjar känna tillit, säger Ghassan Chahla.