Åkesson: Genomför folkomröstning om invandringen

1:54 min

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt sommartal i dag i hemstaden Sölvesborg uttryckte han stark kritik mot sina politiska motståndare och anklagade dem för att inte ta människors oro på allvar.

Att Sverigedemokraterna går starkt framåt i opinionen nu är inte konstigt tycker han.

– Det är säkert så att i er ankdamm, på Södermalm eller var ni nu har era kretsar, så är det säkert oerhört konstigt att rösta på Sverigedemokraterna och att kritisera den här heliga mångkulturalismen och den förda invandringspolitiken. Men ute i verkligheten så kokar det. Om ni inte har noterat det så har ni gjort ett riktigt dåligt jobb och då är det kanske dags att byta jobb, sa Jimmie Åkesson i sitt tal.

Det var en segerviss Jimmie Åkesson som stod inför en betydligt större publik än på tidigare sommartal i sin hemstad Sölvesborg.

Han kritiserade de andra partierna för att inte komma med några reella förslag i frågor som han tror att människor oroar sig för, framför allt invandringen.

Han målade upp en svart bild av ett samhälle präglad av otrygghet och konstaterade att det inte är integrationen som det är fel på. Integrationen blir helt enkelt inte bättre än så här, sa han.

– Ska integration fungera så krävs det inte minst att det finns en grundläggande vilja hos majoritetsbefolkningen att integreras. Jag har aldrig blivit tillfrågad om jag vill integreras. Ärligt talat, Sverigevänner, jag vill inte integreras.

Därför tycker Jimmie Åkesson att det är hög tid att genomföra en nationell folkomröstning om invandringen.

– Det finns en väldig diskrepans mellan vad människor i allmänhet tycker och vad politikerna i Sveriges riksdag tycker. Därför är det rimligt att man avgör en sådan fråga i en folkomröstning, sa han till Ekot.

Är det något som ni aktivt kommer att försöka driva på riksplanet?

– Ja, det kommer vi att göra i någon form.

Han anklagade de andra partierna för att locka ut flyktingar till havs för att söka sig till Sverige.

– Skulle det kunna vara så att Sveriges generösa välfärdssystem är en tilldragningsfaktor? Jag vågar påstå att de är de andra partiernas politik som skapar död. Som skapar många av dess oerhört tragiska människoöden, sa Jimmie Åkesson i sitt sommartal.