Österlen

Gravplats är nu farlig lekplats

1:30 min

Havängsdösen, som är en gravplats från stenåldern, har stått på Haväng längs Österlens kust i över 5 000 år. Nu har takblocket på graven spruckit efter att någon grillat där och dösen är numer en farlig lekplats.

Både grillhändelsen och det faktum att dösen nu är en "farlig lekplats" säger en del om vår tid, tycker Lena Alebo från Österlens museum.

- Sunt förnuft är satt ur spel. Folk vet inte att en sten spricker om man eldar på eller nära den och vill man vara hård kan man kalla det respektlöst.

Om grillskadorna berättar något om vår tid, så berättar dösen en hel del om Stenåldern 3000 år före kristus.

- Man ser det här som en förvandling av det gamla jägar- och samlarlivet när man tycker det är mödan värt att göra en sådan här markering av en plats. Den är ju tänkt att vara där för all framtid.

Men kanske inte så länge till. Länsstyrelsen har låtit en expert inspektera skadorna och han konstaterar att t.ex åska eller frost kan göra att stenen spricker helt. Stenar har stuckits in som kilar för att förhindra att den enorma stenen då rasar ner, men ofarligt är det inte.

- Stå aldrig mer och hoppa på Havängsdösens tak, uppmanar Lena Alebo.

- Särskilt när det nu finns en risk att den går mitt i itu. Befinner man sig då under så är det nog inte så bra, konstaterar antikvarie Ulrika Wallebom.

Lena Alebo tycker att det är självklar respekt och kunskap att inte använda dösen som lekplats eller sovplats, ändå händer det nästan dagligen att barn leker kurragömma i gravkammaren. Ulrika Wallebom tycker att en skylt skulle behövas nu.

- Hade man inte fått leka här så hade det nog stått en skylt, jag tror många tänker så när man är van att leva i ett tillrättalagt landskap.