Arkeologidagen

Stort intresse för Nya Lödöse

1:37 min

Intresset var stort bland göteborgarna för att kolla in utgrävningarna i Gamlestaden av Nya Lödöse - staden som legat gömd i leran och som är 500 år gammal.

Nya Lödöse håller på att undersökas och plockas upp, bit för bit. För här ska ju ett nytt rescentrum byggas, en del av det västsvenska paketet.

Idag på Arkeologidagen visades platsen för allmänheten, och Martin Pettersson och Tobias Broman hängde på låset när visningarna började.

- Man vill ju lära sig mer om staden där man bor.

- Eftersom jag undervisar i historia så känns det intressant, jag kan använda det i min undervisning.

Och om stora byggschakt i marken får vissa att rysa så gläder de Christina Toreld desto mer. Hon är projektledare inom Västarvet.

- För oss är det en källa till kunskap. Att utvinna så mycket som möjligt av den här spännande platsen innan det nya byggs. Så vi är en länk mellan dåtid och framtid, kan man säga, säger Christina Toreld.

Utgrävningar som visar hur vanliga människor levde för 500 år sen är ovanliga och även om köer är trista, så gläder sig Imelda Bakunic Fridén, en av många arkeologer som är engagerade i utgrävningarna, åt göteborgarnas stora intresse för sin historia.

- Vi vill att alla ska var en del av det svenska kulturarvet och se vad vi gör och varför det är viktigt med arkeologin, säger Imelda Bakunic Fridén.

- Men också att påvisa att under all historisk tid så har människor rest och haft kontakt med varandra, det är viktigt i dagens samhälle att påpeka det.

Du menar att människor alltid har flyttat på sig?

- Ja människor har flyttat och integrerat med varandra. Man har haft olika slags människor som har bott på alla möjliga platser.