Så mycket livsmedel från väst har Ryssland förstört

2:27 min

Över 650 ton mat från väst har bränts eller förstörts i Ryssland. I de stora livsmedelskedjorna har disk- och tvättmedel producerat av stora multinationella företag som Procter and Gamble plockats bort sedan de klassats som giftiga. Rysslands svar på de västliga sanktionerna växer i omfattning.

På ryska nätsajter skämtas friskt med både matbränning och de senaste förbuden av olika typer av kemiska produkter från stora multinationella bolag.

– Mozzarella har vi ju aldrig haft här i Niznevartovsk, men jag har ett annat paket ost som jag nu bränner till stöd för presidenten, säger mannen i den satiriska videon på nätet. Han har ett paket ost och en bit skinka med texten jambon på, "så amerikanerna ska förstå att det är den förbjudna skinkan" han nu ska bränna som ett sätt att visa stöd för presidenten.

Inte heller importerad skinka finns i hans butiker i Niznejvartovsk, en olje- och gasstad i norra Sibirien. Men han vill ändå visa sitt principiella stöd.

En hel del av de importerade franska och italienska ostarna var för dyra för de flesta ryssar när de var tillåtna, eller fanns enbart i landets största städer.

Foton med ingrodda grisiga kök kommenterar det faktum att utländska diskmedel som Fairy och rengöringsmedel som Mr Muscle eller Procter och Gambles tvättmedel inte längre ska kunna köpas i Ryssland. Den myndighet som kontrollerar kvaliteten har slagit fast att de är giftiga. Ett och ett halvt ton "giftiga" rengöringsmedel har butikerna dragit in. De utländska märkena har 75 procent av den ryska marknaden

Hittills ska över 650 ton mat, som smugglats in i Ryssland, ha förstörts. Rysk tv har visat bilder på bulldozrade polska äpplen och tomater, brända blommor från Holland och bränd ost vid gränsen mot Lettland.

Häromdagen drabbades tyska BMW:s rallyförare när deras specialbeställda mat på drygt ett ton stoppades vid gränsen och förstördes.

Ryska datorspel för och emot matbränningen har skapats. En motkampanj har samlat över 350 000 underskrifter. En petition vädjar till presidenten om att stoppa matförstörelsen när många fattiga ryssar inte har råd att köpa mat.

Det beslagtagna bör skänkas till fattiga och pensionärer, heter det i uppropet. Något officiellt svar på petitionen har inte kommit.

Det var förra året Ryssland förbjöd import av en rad livsmedel från EU, USA, Norge och Australien. Åtgärden är ett svar på västländernas sanktioner mot Ryssland för dess annektering av Krimhalvön.