Pia jobbar med säkerhet i handeln

5:26 min

Pia Karlsson från Grums hjälper butikspersonal att arbeta förebyggande mot snatterier och rån. 2014 utsågs hon till årets säkerhetskonsult.

– Jag vill inte att butikspersonal ska behöva känna sig som någon form av polis. De ska jobba förebyggande så de har chans att få en trevlig och trygg arbetsplats, samtidigt som man ser till att det inte stjäls alldeles för mycket och att de inte blir utsatta för hot och rån, säger Pia Karlsson.

Hur stort är svinnet i dagligvaruhandeln?

– Totalt räknar Svensk Handel med att det är tolv miljarder och nio av dem är det kundrelaterade svinnet. För en normalstor livsmedelsbutik försvinner det ungefär värdet av en Volvo V70 varje månad, säger Pia Karlsson.

Det som stjäls i en livsmedelsbutik är oftast "lyxvaror", enligt Pia Karlsson, till exempel hårtoning och hudkrämer. För att minska snatterierna är placeringen av varorna viktiga, stöldbegärliga produkter ska placeras där mycket kunder och personal rör sig.

För att undvika rån bör butikerna tänka på hur man exponerar kassan.

– Det är alldeles för vanligt fortfarande att man har för mycket pengar i sin kassa. Små butiker har inte råd att ha ett slutet kontanthanteringssystem och då måste man hitta andra vägar. Jag rekommenderar alla att åtminstone ha sedelboxar och banka ner pengarna i under dagen så att man har minimalt med pengar i kassan, säger Pia Karlsson.