"Låt ESC bli arena för yttrandefrihet"

2:09 min

Stockholms stad borde inte bara vara med och ordna en folkfest under Eurovision song contest i vår utan också särskilt uppmärksamma yttrandefriheten för musiker och sångare i världen. Det tycker folkpartiet i Stockholm i en skrivelse till stadens kulturnämnd.

Det är ett mycket bra tillfälle, säger folkpartisten Rasmus Jonlund:

- Schlager och Eurovision Song Contest har ju för många som gillar det och för många utövare varit ett sätt att uttrycka sig och de människor de är och få vara den man vill vara. Också för många länder har det ju varit en viktig del i självständigheten, och i frihetsrörelser har vi sett inte minst i det forna Östereuropa, de forna kommunistdiktaturerna, Jugoslavien och så. Därför känner vi att det kan vara särskilt viktigt i samband med Eurovision att uppmärksamma yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, säger Jonlund.

Varför är det viktigt att det är just Stockholms stad som gör det, varför kan inte andra organisationer göra det på egen hand?

- SVT arrangerar ju Eurovision-finalen. Stockholms stad är med och gör kringarrangemang. Det tycker vi är jätteviktigt. Det är viktigt att det är folkfest och att det är fler än de som har möjligt att vara med i Globen och se finalen och tävlingarna som kan vara med, men vi vill också att man har den här allvarstonen med och där ska staden naturligtvis samverka med andra organisationer, frivilligorganisationer, NGO:s, till exempel Freemuse som jobbar just med att kartlägga staters övergrepp mot musiker som en given partner. För att det ska bli någonting och samordnas på ett bra sätt är det viktigt att staden i sina kringarrangemang lyfter de här frågorna, för det är också ett sätt att visa att det är viktigt. Det är också, om man pratar om marknadsföring av Stockholm, viktigt att vi lyfter fram den här biten också med demokrati och mänskliga rättigheter.

Och ni lägger fler förslag när det gäller konstnärlig yttrandefrihet, berätta!

- Ja, ett förslag vi har är det här om fristadsmusiker, det vill säga att precis som man idag i Stockholm och många andra svenska städer har fristadsförfattare skulle man kunna göra det för musiker. Freemuse konstaterade ifjol ett 90-tal övergrepp - censur, förföljelse, man blir inspärrad, torterad, dödad. Det finns några länder som utmärker sig - Ryssland, Kina och Turkiet ligger i topp, och två av de länderna är för övrigt Eurovosionländer så därför kände vi att det var aktuellt i samband med Eurovision.