Örnsköldsviks kommun överväger skola för barn till EU-migranter

2:13 min

Örnsköldsviks kommun kommer erbjuda härbärge för tiggare i vinter. Nu överväger man även skola för barnen, enligt kommunalråd Glenn Nordlund (S).

Sommaren är snart över, och för tiggarna i Örnsköldsvik väntar en ny, kall norrländsk vinter. Men i Örnsköldsvik kommer man, precis som förra vintern, erbjuda härbärge.

– Ja, det är vår plan att även den här vintern ha ett härbärge igång, säger kommunalrådet Glenn Nordlund(S).

Kommunen planerar också att ordna skolgång för barnen i de utsatta familjerna.

– Det är vår ambition att kunna ha det också, i någon form. Men vilken form det kan vara är inte klart, säger Glenn Nordlund (S).

Varför väljer ni att satsa på härberge och skolgång?

– När det handlar om härberge handlar det om att ha någonting i begränsad omfattning i alla fall, för det är i begränsad form. Men det var inte för alla. Man fick turas om att använda det. Det är för att det ska kunna vara någorlunda drägliga förhållanden, säger Glenn Nordlund. Det känns ändå som om vi är överens politiskt och civilsamhället att ha det även den här vintern.

Varför är det rätt att ta så stort ansvar som Örnsköldsviks kommun gör för personer som kommer till Örnsköldsvik?

– Det är en vilja och ambition vi har i vår kommun. Nu ska vi vänta och se vad den nationella utredaren kommer fram till, kanske ska man likrikta kommunerna. Det här är en vilja och ambition vi har i vår kommun, säger Glenn Nordlund (S), kommunalråd i Örnsköldsvik.

Vid en rundringning till övriga kommuner i länet hänvisar flera till att det inte finns något lagstadgat, och det därför är svårt att säga vad kommunerna själva har för ansvar.

i Sundsvall och Sollefteå diskuterar man frågan om att ha ett härbärge i vinter, och i Sundsvall ska ärendet tas upp i kommunfullmäktige nu i september.

Även i Härnösand ska man ha ett samråd mellan kommunen, offentliga aktörer och olika organisationer gällande hur man ska göra. 

I Timrå och Ånge har man inga planer på speciella insatser för vintern, och vi har även sökt Kramfors kommun.