Mamman vill ha smör i skolan

1:57 min

Kristina Lindfeldt är föräldern som dragit igång ett smörupprop för att se till att smör eller Bregott serveras till bröd på skolor i Varberg.

Längre ner hör du Livsmedelsverket och livsmedelsforskaren Göran Peterssons syn på fleromättat respektive mättat fett.

Föräldern Kristina Lindfeldt försöker främst påverka rektorer på sonens skola, men även bland andra politiker och tjänstemän i Varberg med ett smörupprop för att antingen få in smör eller Bregott i skolan, antingen som ett alternativ eller helt och hållet.

– Det är ju väldigt viktigt att barnen får bra råvaror, att det är smakligt och nyttigt utan tillsatser. Margarin är många gånger en industriprodukt på ett annat sätt än vad smör och Bregott är till exempel. Så det är väldigt viktigt att vi ser till att barnen får bra mat helt enkelt, de är ju deras framtid, säger hon.

Skillnaden mellan margarin och smör är, förenklat, att smör är grädde som vispas och margarin vegetabiliska oljor som blandas med vätska och ibland stärkelse och konserveringsmedel. Smör består av mättat fett och margarin fleromättat.

Enligt svenska näringsrekommendationer, som livsmedelsverket ligger bakom så är det inte nyttigt att få i sig för mycket mättat fett. Men Kristina Lindfeldt ser på smöret på flera sätt.

– Det är helheten, att vi ska ha en livsmedelsproduktion i bygden, hålla landskapet öppet och även då att barnen ska få bra mat, säger hon.

I Varbergs skolor serveras i huvudsak Flora till brödet. Anledningen är att kommunen följer Livsmedelsverkets rekommendationer om hur mycket fett av olika slag som barn behöver ha i sig. Och eftersom Varbergs politiker har bestämt att servera mellanmjölk istället för lättmjölk finns det inget utrymme för mer mättat fett, säger John Nilsson som är avdelningschef för Kost och Städ på Serviceförvaltningen i Varberg.

– Enda alternativet om man skulle ha bregott är att man skulle minska på mejeriprodukterna i maten. Men då skulle maten inte smaka lika bra, men då skulle inte maten smaka lika bra. Och vi i kommunen vill hellre att barnen äter sig mätta på maten än på bröd och smör, säger han.

Hur ser du på chansen att få smör i skolan?

– Jag ser det bara som en tidsfråga innan man får ändra sina rekommendationer. Och då kan ju Varbergs kommun ligga lite i framkant, säger Kristina Lindfeldt som ligger bakom smöruppropet i Varberg.