Merkel kräver större engagemang från EU-länder i flyktingfrågan

1:40 min

Tysklands förbundskanser sa idag att de europiska kärnidealen står på spel i den europeiska flyktingkrisen. Merkel kräver större engagemang från flera EU-länder, och fördömer de uttryck för rasism och flyktinghat som visat sig i inte minst Tyskland.

– Om Europas misslyckas i flyktingsfrågan, om Europas långa tradition av medborgerliga rättigheter går sönder, är det inte längre det Europa vi önskar oss.

Det sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på sina stora årliga presskonferens inför tyska och internationella journalister här i Berlin idag.

Merkel vädjade närmast till många EU-länder att göra mer:

– Europa som helhet måste ändra sig, EU-staterna måste fördela de asylsökande flyktingarna mellan sig, fortsatte Merkel.

Merkel menar alltså att grunderna för det europeiska samarbetet står på spel om inte fler länder rör på sig och tar emot fler asylsökande.

Den 14 september ska EU:s inrikesministrar träffas för att det diskutera frågan igen, och Merkel ville inte säga vilka påtryckningsmedel hon vill använda för att förmå EU-länder som inte vill öka sin andel asylsökande att gå med på det.

Hon sa också att om Europa inte lyckas få till en rättvis fördelning så kommer frågan om Schengenavtalets framtid komma upp.

– Det vill vi inte, sa Merkel.

Tyskland är det land som i reda tal tar emot flest flyktingar, nuvarande prognoser talar om ca 800 000 bara i år.

Merkel återupprepade också det som Ekot rapporterat om tidigare, nämligen att den tyska regeringen kommer lägga förslag som gör att det ska bli lättare och gå snabbare att till exempel avvisa asylsökande som inte har någon chans att få stanna, till exempel personer från Balkanländerna.

Hon fördömde också det hat och främlingsfientliga protester och attacker mot asylboenden som har ägt rum i Tyskland under våren och sommaren:

– Inga personliga eller historiska erfarenheter, inget, verkligen inget ursäktar ett sådant agerande, sa Angela Merkel.

Tyskland sa också att det är ett missförstånd att alla syriska flyktingar som nu till exempel kommer in i EU via Ungern kan komma till Tyskland. Tyskland kräver fortsatt av Ungern att flyktingarna ska registreras där.

Frågan blev aktuell sen Tyskland häromdagen sa att man inte längre tänker följa den så kallade Dublinkonventionen och skicka tillbaka syriska flyktingar som tagit sig till Tyskland men som egentligen ska söka asyl i det första EU-land de kom till.

Österrike införde idag också hårdare kontroller vid sin östra gräns efter katastrofen i förra veckan då 71 personer, de flesta förmodligen flyktingar från Syrien, hittades döda i en lastbil. Bara idag stoppade gränskontrollerna 200 migranter och fem misstänkta människosmugglare.