Ramberg: Finns historisk symbolik för Centern i Natofrågan

15 min

Nu vill både Centerpartiets och Kristdemokraternas partiledningar att Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato, även om besluten först måste fattas på respektive partis partidagar. Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg kommenterar den politiska omsvängningen.

Hör även debatt om Natomedlemskapets för- och nackdelar mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch-Thor och miljöpartiets försvarspolitiske talesperson Jakop Dalunde.

– Dels är det en omsvängning att nu fyrpartialliansen i praktiken är eniga om att Sverige borde gå med i Nato. Kristdemokraterna är inte riktigt färdiga med sin process men det har länge stått klart att de är på väg dit, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

– Men just när det gäller centern finns det en ganska stor historisk symbolik, för det är traditionellt sett ett parti som varit anhängare av alliansfrihet och tidigare neutralitetspolitik. Och enigheten mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet har varit en ganska viktig faktor för att Sverige har hållit fast vid den här politiken så länge.

– Centerpartiets ledning förser debattartikeln med några ”sockerpiller” för att det ska bli lättare för mer traditionellt sinnade centerpartister att svälja den nya linjen. Dels ska vi gå in tillsammans med Finland säger man. Och trots medlemskap i en allians som har kärnvapen, vilket Nato har både i sin arsenal och sitt strategiska tänkande, så ska Norden vara en kärnvapenfri zon, men man reder inte ut hur det skulle fungera. Och det här vittnar väl om att man är medveten om att det finns en interndebatt i centern som kanske inte ställer sig upp och jublar.

Natodebatten har väl förändrats en hel del på senare tid, hur då?

– Det har dels att göra med att den svenska självbilden har påverkats under senare år. Bara för några år sedan var det en stark opinion som var tydlig i väljarkåren att Sverige inte ska gå med i Nato, nu står det mer och väger. Det har väl att göra med den svenska självbildens förändring som jag tror började med att Sverige deltog i Afghanistankriget – det gick inte längre att säga att Sverige inte har varit med i något krig sen 1800-talets början. Och de senaste åren är det ju Ukraina och konflikten med Ryssland.

Centerns omsvängning, kan man se det här som ett kliv närmare ett svenskt Natomedlemskap?

– Jag tror att de flesta partier är eniga om att i fall Sverige ska gå med i Nato krävs det en blocköverskridande enighet i frågan. Det är liksom inte en sån sak som man avgör med 51 procents majoritet. Dessutom är Sverigedemokraterna motståndare till Natomedlemskap, så i Riksdagen finns det inte i närheten av en majoritet till att gå med i Nato idag, så det är ganska långt till ett sånt kliv, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.