Ecuador kan ge grönt ljus för förhör med Assange

1:59 min

Sverige kan inom kort ha ett rättsligt avtal med Ecuador som gör det möjligt för en svensk åklagare att förhöra den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Idag har det första mötet mellan Sverige och Ecuador har hållits i Stockholm. Mötet gav förhoppningar om att det kan finns ett avtal klart inom kort, säger Cecilia Riddselius, chef för centralmyndigheten vid justitiedepartementet.

--Det första inledande mötet hölls idag, och det var konstruktivt. Det avtalsutkast som vi hade sänt till representanterna för Ecuador har vi idag fått mycket positivt återkoppling på.

Personer från svenska justitiedepartementet har idag träffat representanter från Ecuador för att sluta ett allmänt avtal med Ecuador om rättslig hjälp. Avtalet ska underlätta mellan staternas rättsystem, bland annat för att kunna utreda och lagföra brott.

Sverige och Ecuador har idag inget avtal om rättslig hjälp, vilket har gjort att svensk åklagare har nekats att förhöra Julian Assange som sedan år 2012 vistas på på Ecuadors ambassad i London, där han har fått asyl.

Ecuador har tidigare arbetat för att få till ett avtal med Sverige som bara berör Julian Assange, och som innebar att Sverige skulle erkänna den asylstatus som Ecuador har beviljat Assange.

Sveriges hållning har istället varit att sluta ett generellt avtal om rättslig hjälp med Ecuador som gäller även framöver. Det beror bland annat på att den svenska regeringen enligt grundlagen är förhindrad att förbigå de svenska myndigheternas prövning av en asylansökan.

Till dagens möte i Stockholm fanns ett förslag till avtal, som bland annat innebär att Sverige kan hålla förhör och ta beslag.

– Förhoppningen är att vi ska kunna tillämpa det här avtalet och hänvisa till det i samband med förhör med Assange. Detta eftersom åklagaren står fast vid sin begäran om att hålla förhör med Assange på Ecuadors ambassad i London.

Avtalet kan komma att innebära att Julian Assange kan förhöras redan till årsskiftet, säger Cecilia Riddselius.

-- Representanter från Ecuador uttryckte idag förhoppningar om att vi ska kunna nå en överenskommelse inom kort.