Svetlana Aleksijevitj klassiker om krigets barn

1:47 min

När den vitryska dokumentärförfattaren Svetlana Aleksijevitj slog igenom i Sverige på 90-talet med "Bön för Tjernobyl" hade hon redan flera böcker bakom sig. Men det är först under de senaste åren som hennes tidiga verk översatts till svenska. Nu kommer hennes snart 30 år gamla andra bok "De sista vittnena" där Aleksijevitj intervjuar människor som var barn under andra världskriget.

Det är fascinerande att en bok skriven på 1980-talet, omarbetad för ungefär tio år sedan, och som handlar om krigets fasor i Sovjetunionen på 40-talet kan leva så mycket på sin absoluta närvaro. De drygt 100 berättelserna från människor som var barn under Andra världskriget är staplade på varandra. De flesta kapitel är två-tre sidor långa, något enstaka runt tio sidor.

Varje levnadsöde rymmer ett myller av detaljer, dels av krigets isande fasor dels av ofattbar medmänsklighet. Mitt bland all grymhet och död dyker till exempel historien upp om den lilla judiska flickan som göms i en by på landsbygden när övriga familjen hamnar i gettot i Minsk. Trots risken att själva bli dödade är det ingen i byn som förråder flickan eller familjen som gömmer henne och hon överlever kriget.

När Svetlana Aleksijevitj började samla material till det här projektet i slutet av 70-talet var intervjupersonerna mellan 40 och 50 år gamla. De är tillräckligt unga för att minnas mycket av det de varit med om. Samtidigt är de i den ålder när många av oss börjar reflektera över varför livet blev som det blev.

"De sista vittnena" är Aleksijevitj allra rakaste bok. Också när hon skrivit om Tjernobyl-katastrofen, Sovjetunionens krig i Afghanistan eller följderna av sovjetimperiets sammanbrott är det de många intervjuerna som står i centrum. Men i de böckerna finns det en slags filosofisk överbyggnad som låter sig anas i komposition och enstaka korta mellanpassager. Här är det vittnesmålen rakt upp och ner och de väcker tankar hos mig om vad som händer med en nation med miljoner krigstraumatiserade barn.

Fredrik Wadström

fredrik.wadstrom@sverigesradio.se