Skärpta flyktinglagar väntas i Ungern

2:25 min

I slutet av den här veckan väntas Ungerns parlament lagstifta om hårdare tag för att hindra flyktingar från att alls ta sig in i landet. Ett över 17 mil långt taggtrådsstängsel mot den serbiska gränsen har redan byggts.

Gyulai Gabor från ungerska Helsingforskommittén säger att landets regering genom sin politik gör flyktingarna ännu mer beroende av människosmugglare.

– Med sådana hinder, både juridiska och fysiska vid gränsen, finns det inget annat sätt att ta sig till centrala Ungern eller till Österrike än med hjälp av allt dyrare, allt mer professionella och allt mäktigare smugglare, säger Gyulai Gabor som just nu håller på och granskar de nya lagförslag som den ungerska regeringen presenterade i fredags.

Förutom det drygt 17 mil långa taggtrådsstängsel, som man under sommaren låtit bygga vid gränsen till Serbien för att mota flyktingströmmen, väntas Ungerns parlament i slutet av den här veckan också ta beslut om att bland annat göra det till ett brott att korsa gränsen utan tillstånd. Man planerar att inrätta transitzoner vid gränsen där asylansökningar ska snabbehandlas och där vägen bara ska vara öppen söderut, tillbaka till Serbien.

Ett annat förslag är att ta hjälp av armén för att kontrollera Ungerns gräns, ett förslag som sedan tidigare drivs av det ultranationalistiska partiet Jobbik.

Den nya politiken presenterades dagen efter att 71 döda människor, däribland fyra barn, hittats i en lastbil som kört från Ungern till Österrike. De döda tros vara flyktingar som fallit offer för smugglare. Flera personer sitter gripna.

Österrike har sedan dess skärpt kontrollerna vid sin gräns mot Ungern och den ungerska regeringen säger att de nya lagarna är till för att säkra inte bara Ungerns utan hela EU:s gräns.

Bara de senaste dagarna har över 8 000 flyktingar, de flesta från krigets Syrien, stoppats av ungersk polis. Få vill stanna i Ungern, de har länder som Tyskland eller Sverige som mål.

Men Gyulai Gabor från Helsingforskommittén menar att Ungern med sin inställning till flyktingar sätter hela asylrätten på spel och varnar för att EU-landet Ungern snart inte längre kan betraktas som ett säkert land för människor som söker asyl.