Pressmeddelande 2014-09-02

Välkommen till Psyket – en podd om hur vi mår i huvudet

Alla människor har en psykisk hälsa. Ibland mår vi sämre och ibland bättre. I Psyket träffar Emmy Rasper kända personer och pratar om hur de mår och har mått i huvudet.

– Psyket är det viktigaste radioprogrammet jag någonsin gjort. Jag tror att det är livsnödvändigt att prata om hur vi mår psykiskt, säger Emmy Rasper.                                                             

I första avsnittet sätter hon sig i tv-programledaren och träningsgurun Kalle Zackari Wahlströms bil och pratar med honom om hur det är att känna sig ful, inte duga, om att hantera stress, och om att gå i terapi för att lära sig att prata om känslor. 

– Jag är dålig på att prata om känslor, jag har aldrig fått lära mig att identifiera vad jag känner, istället har det kommit ut på andra sätt som till exempel ilska. Men själva pratandet är ju ett sätt att identifiera och sätta ord på vad som känns, säger Kalle Zackari Wahlström i Psyket.

– Jag vill prata om det allmänmänskliga i att må dåligt ibland. Gästerna som är med i Psyket delar med sig av hur de mår i huvudet. De är jättemodiga och jag är glad att de vågar prata om ämnet psykisk ohälsa, säger Emmy Rasper.

Psyket har premiär efter lunch den 6 september och släpps därefter varannan söndag. Programmen finns på sverigesradio.se, i appen Sveriges Radio Play.

Länk till programmet http://sverigesradio.se/avsnitt?programid=4852


Om Emmy Rasper

Emmy Rasper är känd som programledare i P3, Studio Ett och Ring P1 och arbetar nu som programledare och producent för Språket i P1. Hon är född och uppvuxen i Göteborg. Hösten 2014 skrev hon en uppmärksammad krönika i Göteborgs-Posten om att våga prata om psykiska ohälsa och lanserade hashtaggen #psykisktförkyld. 

Pressbilder:
Emmy Rasper, programledare och producent för Psyket.
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3570117_3000_1999.jpg 
Foto: Henrik Brunnsgård/Sveriges Radio


För mer information, förhandslyssning och intervjuer vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Emmy Rasper, producent
emmy.rasper@sverigesradio.se
0766-33 74 21
twitter: @emmyrasper