Fyra procent av Islands befolkning vill välkomna fler från Syrien

1:15 min

På Island har 12 000 personer gått med i en Facebook-grupp som uppmanar landet att ta emot fler än de 50 flyktingarna från Syrien som regeringen pratat om. 

– Jag har ett extra sovrum i mitt hus. Jag skulle välkomna en liten familj att bo hos mig medan de anpassar sig till ett nytt liv här  på Island, säger Lovísa Arnadottir, som är en av alla som vill hjälpa till.

I skrivande stund har omkring 12 000 personer gått med i gruppen, vilket motsvarar 4 procent av landets befolkning.

"Folk är upprörda"

Syftet med gruppen är att visa att islänningarna är beredda att hjälpa fler syriska flyktingar än regeringen pratat om.

Initiativet startades av den isländska författaren Bryndis Bjorgvinsdottir, efter att den isländska regeringen sade att de är beredda att ta emot 50 syriska flyktingar under de kommande 2015 och 2016. 

– Jag är upprörd och folk är upprörda. Vi vill att Islands regering ska sluta prata så mycket och börja agera. Vi vill att de gör något för att hjälpa syriska flyktingar, säger hon.

Reaktioner världen över

Det är inte bara på Island folk har reagerat på den svåra situationen för de människor som försöker ta sig till Europa står inför.

Den tyska tidningen Bild höll nyligen en kampanj mot flyktinghat tillsammans med 100 tyska kändisar och igår kväll demonstrerade omkring 20 000 personer i Österrike för en mänskligare asylmottagning.

Initiativet kan ge effekt

Det verkar som att det ökande trycket från allmänheten på Island kan ge resultat. Landets statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har kommenterat initiativet.

– Jag kommer att föreslå att en kommitté av ministrar skapas för att diskutera hur Island kan hjälpa till så mycket som möjligt, säger han till det statliga tv- och radioföretaget RUV.

Bryndis Bjorgvinsdottir är också hoppfull inför kampanjens påverkan på politikerna.

– Pressen är där. De känner pressen, så förhoppningsvis får det dem att agera snabbare, avslutar hon.