Mördarsniglar åt upp hennes eko-jordbruk

2:07 min

Klättrandes i växter och under jorden inuti potatisen. Tina Melkerssons ekologiska jordbruk har nästan ätits upp helt av mördar- och åkersniglar.

– De kan gräva ner sig i jorden, så ibland när man ska skörda hittar man dem inne i en potatis, och då blir man ju förbannad som bara den, säger hon.

Tina Melkersson är självförsörjande eko-bonde i Genevad. När hon summerar sommaren blir betyget lågt.

Sniglarna har glufsat i sig 95 procent av bönorna på jordbruket, trots att hon gjorde allt för att rädda dem.

– Jag gick bland bönorna varje dag för att rensa bort sniglarna och jag bara såg de här pinnarna sticka upp – böngroddarna utan blad. Jag såg hur det började gro, sen blev de uppätna. Då blir man ju galen.

100 procent av kålen, 75 procent av betorna och 50 procent av solrosorna har också blivit till snigelmat.

– De tar oftast mitt upp på toppen av det som kommer upp ur jorden – på betorna och bönorna tar de bladen – och då kan de inte det växa vidare. Då börjar de dö.

De kan väl inte klättra?

– Jo, jag har sett dem ganska högt, längre upp än knähöjd.

En stor del av sommaren har gått åt till att försöka utrota sniglarna och rädda grönsakerna. Flera gånger har hon vaknat vid fyra och gått runt i timmar för att leta upp sniglarna.

– Jag har samlat in, klippt och gett dem till grisarna, hönsen eller ankorna. Så alla de djur vi har på gården käkar ju upp sniglarna. Så det är ju bra på det sättet. Men jag har börjat klippa nu också, för att slippa momentet med att samla in dem. Sen går jag tillbaka några timmar senare, för då kommer det ju fler sniglar som käkar på sin kompis.

– Det är därför man kallar dem mördarsniglar.

Men eftersom du är självförsörjande, vad tänker du om vintern och våren nu?

– Det blir lite tråkigare vinter nu för vår del. Jag kommer nog inte köpa på mig de sakerna i butiken ändå, för jag vill försöka leva på de sakerna vi kan odla på vår gård. Vi kommer inte ha lika många grönsaker och rotfrukter som vi hade förra året, konstaterar ekobonden Tina Melkersson.

Fakta om åkersnigeln

"Den glufsar på ordentligt. Problemet är att den är så liten så det är nästan svårt att se den. Så tänker man 'det där är bara en bebis den gör ingen skada.' Men det gör den absolut."

Fakta om mördarsnigeln