Anchorage

Förberedelser i Alaska inför COP21

5:50 min

Amerikas President Barack Obama har i dagarna träffat ministrar från det arktiska området för att diskutera klimatfrågan. Ellen Inga Turi representerar samerådet under konferensen och hon har positiva tankar i klimatfrågan efter mötet.

- Det känns positivt att se att president Barack Obama tar frågan på så stort allvar och jag åker hem med en tro på att vi tillsammans lyckas stoppa upp klimatförändringarna innan det är försent, berättar Ellen Inga Turi

Målet med mötet var bland annat att förbereda sig inför klimatkonferensen COP 21 som hålls till hösten i Paris och Sverige representerades av utrikesminister Margot Wallström.

Under mötet förbereder man sig för att man ska få till ett starkt klimatavtal som möjligt under mötet i Paris. Men President Obama ville även lära sig om det arktiska området och urfolkens situation till följd av klimatförändringar. I sitt tal tryckte han även på urfolkens kunskaper och upplevelser vad gäller klimatet och klimatförändringar.

- Eftersom President Obama leder ett av världens mäktigaste länder så  tror jag att om hans mål är att försöka minska på klimatförändringarna så är det ett steg i rätt riktning, säger Ellen Inga Turi, Samerådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio