Twisted Feet gör urban dans av klimatkrisen

2:05 min

Twisted Feet Dance Company, känt från Talang i Tv4 2014, går på offensiv mot klimathotet. 
Det urbana danskompaniet samarbetar med forskare på Chalmers i sin nya föreställning "5 Grader", som har premiär den 25 september på Stora Teatern i Göteborg.

Med både hårda fakta och gripande fiktion i föreställningen vill danskompaniet att den unga publiken börjar engagera sig mot dom allvarliga klimatförändringarna.

- Vi vill berätta hur jorden påverkas av fem graders temperaturhöjning och hur människan anpassar sig, samtidigt som vi följer en enskild karaktär i den här historien, säger en av de fyra korograferna, Zerjon Abebe.

Twisted Feet Dance Company och dess manusförfattare samarbetar med forskare på Chalmers, för att kunna berätta en sannolik historia ett framtida samhälle.

- Forskarna har hjälpt oss med sin kunskap om vad som är möjligt att lägga fram i ett dystopiskt scenario, utan att bli angripna av klimatförnekare för att sprida skrämselpropaganda, förklarar dramatikern och manusförfattaren Christofer Bocker.

- Många ser dans som ett par coola rörelser, men det coola är egentligen när du lägger in coola moves i en kontext, säger Denny Hultén, som Twisted Feets projektledare och koreograf. Han menar att om man använder rätt metod för att kommunicera så kommer människor att lyssna.

Twisted Feet presenterar olika alternativ för att publiken ska kunna engagera sig i klimatarbetet, berättar Denny Hultén.

- När du har sett föreställningen "Fem Grader" och du är emotionellt involverad, så ger vi möjligheten att ta en rad olika vägar för att skapa en bättre framtid för dina nära och kära.