Problem när bilder sprids oansvarigt på nätet

1:24 min

Under helgen uppmärksammades på flera håll hur bilder på döda flyktingbarn vid en strandkant spridits på Facebook. Vilket ansvar har man som privatperson när man sprider bilderna vidare? 

Bland annat så skriver journalisten Emanuel Karlsten i dag i GP om problemet med att man som mottagare riskerar bli avtrubbad när man ser många bilder med starkt innehåll.

På forumet Reddit skriver en användare från Sverige att hen inte känner något inför bilderna. Användarens inlägg har fått mycket medhåll och "gillats" av många.

Blir vi avtrubbade av bilder som visar hemska händelser och utsatta personer? Och har bilden tappat sin genomslagskraft?

Daniel Nordström, ansvarig utgivare på tidningen Arbetarbladet menar att bilden fortfarande har en väldigt stark genomslagskraft, men också att det kan finnas ett problem i att bilder sprids på ett oansvarigt sätt.

– Alla seriösa medier har en ansvarig utgivare, det finns alldeles för många oansvariga utgivare ute på nätet. 

Han höjer också ett varnande finger till privatpersoner som ska handskas med känsliga bilder.

– Det finns alltmer bilder som sprids via nätet som handlar om allt ifrån ganska grova avrättningar och annat som kan publiceras ganska fritt och spridas hej vilt.

Daniel Nordström fortsätter.

– Jag tycker att det är ett stort problem kring människor som inte tar ansvar för vad man publicerar vidare.

Det blir mer och mer tydligt att var och en på nätet blir sin egen utgivare. När bilder hamnar i ens flöde kan man välja att dela den eller inte. Dessutom kan man ju lägga upp egna bilder som kan spridas med vinden på nätet. 

– Man bör tänka sig in i situationen: Hur skulle jag uppleva det om jag själv var drabbad? Om det här handlade om mina egna nära? Tänk ett steg längre. Tänk efter! Jag tror att en del delar av syften som inte är så ädla, andra delar av medkänsla. Men oavsett syfte så bör man tänka ett steg längre, avslutar Daniel Nordström, ansvarig utgivare på Arbetarbladet.