Sápmi

Forskaren som drömmer om ett samiskt universitet

2:36 min

Det behövs ett eget samiskt universitet på svenska sidan av Sápmi - det är en tanke som forskaren May-Britt Öhman vid Uppsala universitet bär på. Samelands fria universitet heter framtidens samiska institution i Öhmans vision.

 

Det finns idag ett 50-tal universitet och högskolor i Sverige vars utgångspunkt styrs av ett kolonialt tänkande som utgår ifrån exploateringen av naturresurserna i Sápmi, menar May-Britt Öhman.

Dagens forskning och undervisning sker inte på samiska premisser och denna utveckling måste nu vändas, menar Öhman.

Det finns visserligen ett centrum för samiska studier i Umeå och enskilda forskare med samisk bakgrund och respekt för samer och urfolk som utgångspunkt - men det finns inga institutioner ledda av samer i Sverige, säger Öhman, som menar att Sverige är långt efter både Norge och Finland.

Forskning och undervisning vid ett framtida samiska universitet ska ledas av en majoritet samer med representation från olika samiska grupperingar, skriver May-Britt Öhman i ett inlägg på sin blogg.

May-Britt Öhman är inte ensam om dessa tankegångar. Tillsammans med kollegor och andra intressenter ska frågan diskuteras vid ett seminarium i Jokkmokk i september.

Det är inte helt lätt att hitta pengar till att ens undersöka förutsättningarna för ett samiskt universitet - May-Britt Öhman har redan fått avslag från ett par tänkta finansiärer.

Men hon ser arbetet med ett samiskt universitet som ett långsiktigt projekt.

- Jag är 48 år nu. Om jag lyckas få igång nånting konkret när jag går i svensk ålderspension så är jag nöjd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio