Ekonomi

Helsingborgare fick inte öppna bankkonto

1:55 min

I tider av negativ ränta kan sparande vara en ren kostnad för bankerna. Richard Landén från Helsingborg har försökt att öppna ett sparkonto hos Swedbank, men säger att han nekats eftersom han inte ville flytta alla sina affärer till banken.

– Det som sades då var att jag behövde få in min lön, som krav. Han ville också veta om jag hade något sparande. Detta ville inte jag skulle ingå i själva ändringen, affären.

– Då fick jag reda på att det var inte möjligt att öppna ett sparkonto bara så där. Man måste bli helhetskund, sa de. Antingen är det det eller ingenting alls, tydligen, säger Richard Landén.

Richard Landén var inte nöjd med sin nuvarande bank. Därför ringde han Swedbank och bad om att få öppna ett sparkonto.

Det som banken då först ställde som krav var att han behövde få in sin lön där. Men det ville han inte och inte heller ville han ha något sparande i Swedbank, allt det har han redan på annat håll. Men det var allt eller inget, upplyste banken, enligt Richard som tackade för sig.

Om det inte finns synnerliga skäl, till exempel att banken misstänker penningtvätt eller att du som kund misskött dig eller har stora skulder, så får en bank enligt lagen om insättningsgaranti inte neka någon att öppna ett konto.

Exakt hur många som nekas i dag, i tider av negativ ränta, är svårt att säga i dag. Men sparekonomen Claes Hemberg på Avanza tycker sig se en ny trend. Flera har hört av sig till honom.

– Ja, sparare hör av sig och frågar: "Kan banken vägra mig?". Det var till exempel en äldre herre som inte fick öppna konto. Många unga också som bara vill lägga undan en slant för att kanske lättare kunna använda sitt kort, men de får inte det för då krävs de på andra åtgärder.

– De ska ha sparande, de ska ha pensioner, de ska ha kort, de ska ha bilförsäkring. Och det får man absolut inte kräva, när jag läser Finansinspektionens regler, säger Claes Hemberg.

När det gäller fallet med Richard Landén i Helsingborg har Swedbank valt att inte kommentera ärendet. Richard fick ett konto på en annan mindre bank till slut men anser att det hela kändes märkligt.

– Jag tycker det är rätt så dålig stil. Samtidigt så har jag varit kund där innan för fem år sedan och blivit väldigt bra behandlad. I det här fallet så var det helt tvärtom. Det var en konstig inställning från början, tycker jag, säger Richard Landén.