Journalisterna ska göra allt på NSD

1:38 min

NSD:s chefredaktör Kalle Sandhammar förklarar varför man väljer att avskaffa fotoavdelningarna, när Norrbottens Media ska spara.


Samtliga fotografer sägs upp när Norrbottens Media ska minska personalstyrklan med 18 tjänster på NSD, Norrbottens kuriren och tv-kanalen 24 Norrbotten.

– Det kommer att vara bilder i tidningen fortsatt och det kommer att vara bilder av fotografer, säger NSD:s chefredaktör Kalle Sandhammar och förklarar varför man väljer att avskaffa fotoavdelningarna.

– Vi har en rörelse där vi går från ökad specialistkompetens, som det varit tidigare, alla hade sina bevakningsområden, till att det blir mer multikompetens, säger Kalle Sandhammar.

Journalisterna ska i framtiden även webba, fotografera och göra TV. I stora bärande reportage är bilden viktig enligt Kalle Sandhammar, som tycker att en presskonferens med tre uppställda gubbar är mindre viktigt med bilden.

– Men det är klart att fotografernas kompetens, det blir ju ett tapp, det är bara att säga som det är, säger Kalle Sandhammar.

Han avfärdar med bestämdhet att tidningarna NSD och Kuriren ska slås ihop.