Två av tio politiker har utsatts för hot, trakasserier eller våld

3:13 min

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, vill skärpa lagstiftningen när det gäller hot och våld mot politiker. Enligt den senaste rapporten från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, har 20 procent av de tillfrågade politikerna utsatts för hot, våld och trakasserier.

Moderata politikern Elin Nilsson från Sundsvall blev hotad i samband med ett uttalanade i våras där hon föreslog att Sollefteå sjukhus skulle läggas ner.

– Det som hände var att jag fick mordhot och sexistiska kommentarer. De skrev att jag skulle få ett nackskott och att jag borde skjutas.

Enligt den senaste rapporten från BRÅ är det framförallt yngre politiker som drabbas av hot och våld. Elin Nilsson ser oroande på utvecklingen och ser det som ett hot mot demokratin.

– Det är ett stort problem om många börjar tänka efter en gång extra innan de uttalar sig.

Rapporten från BRÅ visar att 20 procent av de tillfrågade politikerna säger att de på något sätt låtit sig påverkats på grund av oro och utsatthet. Det kan handla om att de undviker att uttala sig i en fråga eller att de ägnat sig åt självcensur på något sätt. Hon är också orolig över att hot och våld mot politiker normaliseras.

– Jag har fått höra att detta är baksidan av att vara politiker. Jag kan gärna ta kritik men ingen ska behöva bli mordhotad.

Elin Nilsson valde att polisanmäla hoten för att visa att det inte är okej.

– Jag ville markera men också registrera detta utifall att det skulle hända något.