Expressen namnger "Julia Caesar"

1:53 min

Tidningen Expressen namnger idag en kvinna som i en blogg hävdar att hon har blivit förföljd av två journalister, Niklas Orrenius från Dagens Nyheter och Annika Hamrud som frilansar för Expressen.

Bloggen publicerades under den gångna helgen med journalisterna namngivna. Efter det fick de ta emot hatiska samtal och mordhot.

Kvinnan kallar sig "Julia Caesar", men att Expressen nu publicerar hennes riktiga namn har inget med hoten att göra, säger tidningens kulturchef Karin Olsson:

- Det har inget som helst med det här att göra utan Annika Hamrud har jobbat med den är storyn i ett års tid, men inte förrän nu har vi nått fram till en publicering och känt att vi har alla pusselbitar på plats, så att vi kan göra en publicering som vi känner oss nöjda med och som uppfyller alla de pressetiska regler och förväntningar som man kan ha på den här typen av känsliga publiceringar.

"Julia Caesar" har gjort sig känd för sina främlingsfientliga och högerextrema texter. Niklas Orrenius och Annika Hamrud har båda länge försökt få kontakt med henne, genom att lämna meddelande och söka upp henne där hon bor. Kvinnan kallar det för förföljelse. Journalisterna det för att i enlighet med de pressetiska reglerna ge henne möjlighet att bemöta kritik.

Kvinnan motiverar sin pseudonym med att hon "vet vad islamistiska extremister" och våldsgrupperingar på vänsterkanten är kapabla till.

Tidningens motiverar publiceringen av hennes riktiga namn med hennes tyngd som känd opinionsbildare:

- Hon är alltså en väldigt slipad medieperson som vet vad hon håller på med, säger Karin Olsson.

I sin blogg beskriver hon också en rädsla över att Orrenius och Hamrud har knackat på där hon bor.

- Men det är ju ett arbete som är helt i enlighet med de pressetiska reglerna att man ska försöka ta kontakt med de som man vill skriva kritiskt om och som man bedriver ett arbete kring. Jag tycker inte att hennes reaktion motsvarar det som Annika Hamrud och Niklas Orrenius har gjort. Det vill säga söka kontakt med henne och försöka få henne att svara på några frågor. Självklart gör vi en helhetsbedömning om vilken person det här är, vilken situation det är. Det här är ett publicistiskt beslut som har föregåtts av mycket diskussion och eftertanke, säger Olsson.