Så spred Julia Caesar bilden av Borlänge som en mardröm

5:12 min

En av de mest tongivande skribenterna på högerextrema och rasistiska sidor, som har skrivit under pseudonym Julia Caesar, har fått sitt namn avslöjat i Expressen. Kvinnan har vuxit upp i Borlänge och har i ett blogginlägg beskrivit hur orten gått från dröm till mardröm i och med den ökade invandringen. Jag har hört de mest horribla saker om Borlänge, säger Henrik Johansson från sajten Inte rasist men...

Kvinnan bakom namnet Julia Caesar har alltså varit en av de flitigaste skribenterna på sidor så som så som Avpixlat och Snaphanen, där hon bland annat skrivit om hur orten hon växte upp i, Borlänge, förvandlats till en mardröm. Kvinnan har också arbetat på tidningen Dala-Demokraten under ett par års tid.

Nu har hennes identitet avslöjats av Expressen, men enligt Henrik Johansson som jobbar med sajten Inte Rasist Men..., så har kvinnan ringat in sig själv.

– Det pratas mer eller mindre om alla de här stora opinionsbildarna, men det är ju inte så att någon har gått och avslöjat henne, det är ju hon själv som skrivit så mycket detaljer om sig själv att hon ringat in sig själv.

Hur tongivande skulle du säga att Julia Caesar är och har varit?

– Hon bekräftar de här människornas världsbild gång på gång på gång, hon pratar om att vi har blivit indoktrinerade i att tro att det inte finns några raser, det är ju hennes egna ord.

Hur farliga är den här typen av skribenter?

– De driver ju en rasistisk opinionsbildning och det i slutändan kan få enorma konsekvenser. Vi ser ju hur det attackeras romska läger och flyktingläger. Det är en otrolig uppsving på sådana här attacker som har främlingsfientliga undertoner.

Hur har Borlänge påverkats av bilden som hon har spritt? Har bilden etsat sig fast?

– Det tror jag absolut, och det är ju inte bara Julia Caesar som spritt den bilden. Jag som verkat och jobbat i Borlänge men också varit bortom Borlänge, jag har ju hört rent horribla beskrivningar av Borlänge. Folk har fått den här beskrivningen att det mer eller mindre pågår krig, säger Henrik Johansson.

Vad tror du, kommer vi få se mindre eller mer näthat nu när Julia Caesars identitet röjts?

– Mer! Det pågår just nu, jag har bevakat internet hela förmiddagen och det är ju så att de flesta SD-politiker har gått ut med stöd till Julia Caesar, man pratar om henne som en regimkritiker. Man diskuterar inte alls att Annika Hamrud inte kunnat svara i telefon eller att Niklas Orrenius fått ta emot mängder med hot.